Intalnirea Anuala a Societatii Medicale Romane 2016

Events on 1 Oct , 2016

Anul acesta am avut deosebita placere de a ne intalni la Institutul Cultural Roman din Londra cu peste 110 cadre medicale de origine romana care activeaza in sistemul sanitar din UK. Subiectul principal al intalnirii a fost referitor la formalitatile din Romania prin  care un medic roman si-ar putea echivala  specializarea si experienta castigate in UK in cazul in care ar dori sa practice medicina in Romania (temporar, definitiv sau ocazional in activitati caritabile).

 

Au fost prezenti aproximativ 70 de medici, inclusiv stomatologi, aproximativ 10 asistenti medicali, aproximativ 8 fizioterapeuti, aproximativ 5 farmacisti, aproximativ 5 psihologi si aproximativ 35 de profesionisti aliati mai mult sau mai putin cu activitatea medicala.

 

Institutiile statului au raspuns foarte prompt si cu entuziasm invitatiei noastre:

–       ES Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, Dan Mihalache

–       Ministrul  Sanatatii, Vlad Voiculescu

–       Secretarul de Stat, Dr Marius Ungureanu

–       Consilierul de Stat al Administratiei Prezidentiale, Dr Diana Loreta Paun

–       Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, Dr Calin Bumbulut

–       Irina Boncea, PhD, Administratia Prezidentiala

 

Prezentarile au fost clare si foarte informative, insa ne-au intarit convingerea ca alegerea subiectului acestei intalniri a fost foarte inspirata. Este clar ca acest exod al cadrelor medicale din Romania ingrijoreaza institutiile statului. Intrebarea este: cat de atractiv este mesajul pe care il transmite Romania cadrelor sale medicale dinafara granitelor? Sunt aceste cadre medicale necesare tarii noastre? De fapt constatam ca nu exista un astfel de mesaj deloc. Odata plecati, tara uita de ei pana la urmatoarele alegeri.

 

Am aflat cu ocazia acestei intalniri ca unii dintre colegii nostri din UK au dorit sa se reintoarca in Romania, insa s-au lovit de indiferenta crasa a unor institutii.  Cativa colegi au reusit sa isi echivaleze in Romania diplomele de specializare castigate in UK, insa au declarat public ca acest lucru a fost posibil doar prin pile si relatii.

 

Societatea Medicala Romana UK, prin nucleul sau de conducere si alti colegi entuziasti, ofera un cap de pod pentru proiecte comune intre cadrele medicale din Romania si cele din UK. Dorim sa facem toate eforturile necesare pentru a clarifica impreuna cu Colegiul Medicilor din Romania si filialele sale judetene situatia formalitatilor necesare pentru echivalarea specializarii si a experientei acumulate in Regatul Unit.

 

Le multumim tuturor participantilor si tuturor invitatilor nostri care au contribuit la o atmosfera de prietenie si colaborare. Le multumim sponsorilor nostri, restaurantul Cornelius din Londra, firma BritRo Consulting si Romani in UK. De asemenea, ca si in ultimii 10 ani de existenta ai SMRUK, le multumim personalului Ambasadei Romane la Londra care ne-au gazduit in eleganta cladire a Institutului Cultural Roman din 1, Belgrave Square, Londra.

Leave a Reply