Forums

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Drept de munca in U.K.-Self Employment, AWC, Work Permit
March 6, 2011
10:29 am
Member
Forum Posts: 5
Member Since:
January 30, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

va rog ca doar cineva cu experienta in domeniu sa isi dea cu parerea. am in romania un cabinet si doresc ma mai fac un ban si in uk. am mai lucrat ca rmo angajat. in situatia de fata (ca sa ma pot ocupa si de cabinetul din romania) am inteles ca cel mai bine ar fi urmatoarele trei variante: self employed, ltd co sau angajat la o umbrella. ca self employed nu pot fi contractat direct, ci tot printo ltd co. s-a oferit o fiurma sa ma ajute contra unui comision de 5% din fiecare incasare. mi se pare cam mult. din ce am citit pe ofertele firmelor contabiltate pt self employed se face cu 30lire/luna si pt ltd cu 100 litre/luna.

concluzia: ce modalitate din cele trei enumerate mai sus imi recomandati in situatia in care eu doresc sa catig lunar un brut de 1,500-2,500 lire si de asemenea poate nu voi lucra in uk chiar in fiecare luna?

multumesc.

February 27, 2011
8:44 am
Member
Forum Posts: 21
Member Since:
April 19, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Multumesc pt sfaturi Alin. Nu stiu ce sa fac ... sper ca la urmatoru interviu sa fie bine .

Numai bine Smile,

Ana Maria

Ana Maria A.

February 26, 2011
8:30 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Trebuie sa le explici ca ai un statut mai bun decat cei care au nevoie de work permit si ca WAC este mult mai usor de obtinut. Din pacate de foarte multe ori aceste reguli vesnic in schimbare ale Home Office nu ajuta.

Poti aplica pentru self employed dar ar putea sa nu te ajute neaparat in relatia cu spitalul respectiv - spitalul ar putea sa te vrea intr-un post de training si atunci nu poti fi lucra ca self employed.

Sentimentul meu este ca ai avut de-a face cu "juniori" in ale administratiei. Din pacate asta se intampla, e un aspect frustrant dar nu ai e face.

Self employed e pentru locumi si RMO - furnizori de servicii, nu pentru cei care vor sa lucreze ca angajat in job non training sau in job de training.

Hope this helps.

Alin

February 26, 2011
3:37 pm
Member
Forum Posts: 21
Member Since:
April 19, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Buna,

Am tot citit pe site despre WAC si UKBA si din cate am inteles nu ai cum sa aplici decat daca ai un job offer si trb sa trimiti de la spital o scrisoare.

Intrebarea ar fii .. nu exista alta posibilitate pt a aplica pt work permit?? Nu am work offer iar cand m-am dus la un interviu ,pt faptul ca nu am WAC nu m-au primit ... nu vreau sa mai am aceeasi experienta ... oare sa aplic pt self employ. Va rog daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi .... am tot citit si ....  mersi anticipat ..1

Ana Maria A.

January 4, 2011
11:42 am
Member
Forum Posts: 23
Member Since:
July 13, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Da, se poate dar nu te-as sfatui. In primul rand trebuie sa te programezi la telefon si o sa iti dea o programare peste minimum 4 saptamani (intre 4 si 6) asta daca nu cumva s-au schimbat lucrurile. In al doilea rand persoanele de la ghiseu care or sa verifice aplicatia ta sunt cei mai juniori ca functie (eufemistic vorbind Cool) in organizatia respectiva (UKBA) si sansele sa iti respinga aplicatia pe chestii/lipsuri absolut minore cresc exponential.

 

Per ansamblu dureaza practic la fel de mult dar e mai sigur prin posta chiar daca ai impresia ca au uitat de tine. Plus ca rabdarea e "lege" in UK legat de treburi oficiale cu aspectele ei si bune si rele Laugh.

 

Asta e parerea mea dar daca alegi totusi alegi varianta "in persoana" scrie-ne si noua depsre experienta ta ca sa invete si altii Laugh, pentru ca fiecare are o experienta unica cu autoritatile engleze in functie si de tine dar si de oficialii cu care ai sansa / nesansa sa lucrezi LaughLaughLaugh.

 

Multa bafta!!

December 28, 2010
5:36 pm
miihai
Guest

alex lita said:

Un comentariu la postul lui Vlad: permis de munca se poate obtine si pentru posturile de nontraining (personal am avut permis de munca si ca RMO si ca Specialty Doctor - ambele posturi de nontraining).

Randurile de mai jos apartin logodnicei mele. Ea nu este medic, dar a lucrat initial in UK ca Limited Company:

"Indiferent de jobul pe care il obtii in UK, ca cetatean roman iti trebuie Accession Worker Card ca sa poti incepe munca legala. Ca medic, fie ca ai obtinut un post de training sau nontraining, angajatorul tau trebuie sa aplice la Home Office ca sa iti obtina aprobarea de a lucra pentru ei - Letter of Approval. Dupa ce obtii acest Letter of Approval trebuie sa aplici individual cu formularul BR3 pentru AWC (permis de munca). Legea spune ca nu ai voie sa incepi lucrul pana nu ai AWC in mana. Asa ca, din pacate chiar daca angajatorul iti face oferta de lucru si o semnezi trebuie sa astepti in jur de 3-4 saptamani sa obtii acest permis de munca pentru a incepe lucrul (procesul poate fi scurtat prin trimiterea unui fax de catre angajator in care sa solicite tratarea in regim de urgenta a aplicatiei tale; in general functioneaza daca spitalul suna si trimite si fax catre UK Border Agency si le cere in mod expres urgentarea). Obtinerea AWC nu implica nici un fel de cheltuiala din partea angajatorului.
Daca dupa cateva luni te hotarasti sa iti schimbi jobul, noul angajator trebuie sa iti obtina un nou AWC. Ca sa scapi de AWC, adica sa obtii drept de munca nelimitat in Marea Britanie, trebuie sa ai 12 luni de munca continua in UK (pot fi si doi angajatori atata timp cat nu ai nici un gap intre joburi).

Varianta Limited Company este aleasa de medicii romani care vin sa lucreze ca locum in UK pentru ca iti da o libertate mai mare de miscare. Iti deschizi un self business in regim de urgenta si poti sa incepi munca de a doua zi. Trebuie sa iti faci un cont bancar de business, iti angajezi un contabil care sa iti calculeze taxele si esti platit pe ora. Avantajul este ca iti poti deduce din profit cheltuielile cu transportul, mancare, etc si ti se impoziteaza mai putin venitul. Nu ai drepturile unui angajat (asigurari sociale, etc) dar castigul ramas este saisfacator. Cheia este sa ai un contabil bun (fie independent, fie umbrella company) pentru ca la sfarsit de an financiar sa iti calculeze cum trebuie impozitul pe venit. In aceasta calitate, de self employed, poti fenta birocratia cu Work Permit-ul si incepe repede un job. Nu este forma ideala de a lucra daca iti doresti o cariera pe termen lung in UK, pentru ca pe posturile permanente ffff putini te vor angaja cu Limited Company.
Concluzia, daca vrei sa incepi lucrul cat mai repede cea mai buna varianta este limited company. Pe termen lung insa, te poti gandi sa aplici pe joburi, fie direct la NHS fie prin agentii de recrutare, ca sa obtii un post pentru care angajatorul se se angajeze sa iti obtina work permit (AWC) - mai greu dar nu imposibil.

Mult succes!"


salutare! aveti cumva idee, exista posibilitatea de a aplica "in person" in uk pt work accesion card, astfel incat a putea urgenta acest proces destul de lung? multumesc!
June 13, 2010
6:22 am
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
July 13, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline
June 12, 2010
10:34 pm
Member
Forum Posts: 9
Member Since:
November 10, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

multumesc de raspums, nu ma asteptam asa de repede

unde pot sa gasesc informatii despre diferenta intre self- employed, yellow card, blue card, work permit

multumesc

June 12, 2010
8:30 am
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
July 13, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

nu inteleg exact la ce te referi 'blue card' sau 'work permit'

daca persoana cu care te casatoresti are blue card, poti aplica si tu, din cate stiu eu, pt blue card- de fapt persoana respectiva tb sa aplice si sa te adauge pe aplicatie

nu stiu care este regula cu work permit

cum am mai sfatuit in nenumarate randuri, cel mai bine este sa intrebi direct la home office

Gabi

June 11, 2010
9:57 pm
Member
Forum Posts: 9
Member Since:
November 10, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Buna.

am si eu cateva intrebari daca poate cineva sa mi raspunda

1daca te casatoresti cu cineva caree are permis de lucru e posibil sa primeasca si cealalta persoana permis de lucru indiferent care e meseria unuia sau a celuilalt?

2. ori tot asa  trebuie sa lucreze 1 an intr o firma?

 multumesc

April 26, 2010
1:47 pm
Moderator
Forum Posts: 120
Member Since:
July 14, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Un comentariu la postul lui Vlad: permis de munca se poate obtine si pentru posturile de nontraining (personal am avut permis de munca si ca RMO si ca Specialty Doctor - ambele posturi de nontraining).

Randurile de mai jos apartin logodnicei mele. Ea nu este medic, dar a lucrat initial in UK ca Limited Company:

"Indiferent de jobul pe care il obtii in UK, ca cetatean roman iti trebuie Accession Worker Card ca sa poti incepe munca legala. Ca medic, fie ca ai obtinut un post de training sau nontraining, angajatorul tau trebuie sa aplice la Home Office ca sa iti obtina aprobarea de a lucra pentru ei - Letter of Approval. Dupa ce obtii acest Letter of Approval trebuie sa aplici individual cu formularul BR3 pentru AWC (permis de munca). Legea spune ca nu ai voie sa incepi lucrul pana nu ai AWC in mana. Asa ca, din pacate chiar daca angajatorul iti face oferta de lucru si o semnezi trebuie sa astepti in jur de 3-4 saptamani sa obtii acest permis de munca pentru a incepe lucrul (procesul poate fi scurtat prin trimiterea unui fax de catre angajator in care sa solicite tratarea in regim de urgenta a aplicatiei tale; in general functioneaza daca spitalul suna si trimite si fax catre UK Border Agency si le cere in mod expres urgentarea). Obtinerea AWC nu implica nici un fel de cheltuiala din partea angajatorului.
Daca dupa cateva luni te hotarasti sa iti schimbi jobul, noul angajator trebuie sa iti obtina un nou AWC. Ca sa scapi de AWC, adica sa obtii drept de munca nelimitat in Marea Britanie, trebuie sa ai 12 luni de munca continua in UK (pot fi si doi angajatori atata timp cat nu ai nici un gap intre joburi).

Varianta Limited Company este aleasa de medicii romani care vin sa lucreze ca locum in UK pentru ca iti da o libertate mai mare de miscare. Iti deschizi un self business in regim de urgenta si poti sa incepi munca de a doua zi. Trebuie sa iti faci un cont bancar de business, iti angajezi un contabil care sa iti calculeze taxele si esti platit pe ora. Avantajul este ca iti poti deduce din profit cheltuielile cu transportul, mancare, etc si ti se impoziteaza mai putin venitul. Nu ai drepturile unui angajat (asigurari sociale, etc) dar castigul ramas este saisfacator. Cheia este sa ai un contabil bun (fie independent, fie umbrella company) pentru ca la sfarsit de an financiar sa iti calculeze cum trebuie impozitul pe venit. In aceasta calitate, de self employed, poti fenta birocratia cu Work Permit-ul si incepe repede un job. Nu este forma ideala de a lucra daca iti doresti o cariera pe termen lung in UK, pentru ca pe posturile permanente ffff putini te vor angaja cu Limited Company.
Concluzia, daca vrei sa incepi lucrul cat mai repede cea mai buna varianta este limited company. Pe termen lung insa, te poti gandi sa aplici pe joburi, fie direct la NHS fie prin agentii de recrutare, ca sa obtii un post pentru care angajatorul se se angajeze sa iti obtina work permit (AWC) - mai greu dar nu imposibil.

Mult succes!"

April 20, 2010
10:00 pm
ella carmaciu
Guest

Atentie mare la faptul ca self-employed inseamna ca trebuie sa te ocupi singur/a (sfatul meu este sa platesti un accountant intre 500-1000 lire pe an) de impozitul pe venit, pensie, cheltuieli in scopul jobului, etc. Desi procesul de inregistrare ca self-employed este foarte simplu, problema mare este in continuare, mai ales pentru cineva care nu stie cum se procedeaza intr-o astfel de situatie.

Inland Revenue este cu ochii pe self-employed ca pe butelie! 

Daca esti angajatul unui spital este mai usor: impozitul pe venit se trage automat din salariu, pensia se plateste automat...tu primesti doar banii tai de buzunar...ca pe vremea comunismului in Romania, dar este mult mai simplu si mai sigur! De fapt asa sunt platiti marea majoritate a medicilor de spital din UK.

GPii (medicii de familie) britanici sunt in general self-employed, cu exceptia celor care lucreaza ca doctori angajati la cabinete de GP.

April 19, 2010
9:32 pm
Member
Forum Posts: 12
Member Since:
July 12, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Cindarella said:

Hello,

Felicitari pt. acest site, ne este de un real ajutor, multumim.


Situl UKBA este foarte clar, la fel si cel de la HMRC.

Daca nu prinzi job de Foundation atunci spre deosebire de Romania unde esti rezidentiat bound ai mai multe posibilitati. Aplici pe posturi locum sau cauti prin reteaua NHS posturi afiliate de F1/2 asa cum s-a mai discutat in prealabil.

Pentru ca sa poti lucra legal ai nevoie dupa cum spune si situl de accesion worker card care il obtii DOAR prin post de training dupa ce spitalul aplica pt tine. Altfel iti poti lua gandul sau lucrezi ilegal ceea ce este foarte grav si implica pedepse majore.

Singura alternativa ca sa lucrezi legal daca pana aici nu ai reusit este sa iti faci self employed (citeste situl de mai sus) care dureaza 5min la telefon sau si mai putin online (uita de luni de zile in RO si biro-cleptocratia aferenta). Ai grija sa declari spitalului ca ai acest drept legal de munca prin self-employed, Ca si taxe vei plati 20-40%, vezi siteul ca are toate detaliile. UN amanunt imortant este sa stii ce scrie in specificatiile postului pentru ca sunt anumite decanate si spitale care accepta self-employed doar la un nivel senior - consultant. De asemenea si asigurarea creste. Dar aceste lucruri probabil pot fi detaliate de alti colegi care practic au trecut prin aceasta faza.

Numai bine

April 19, 2010
8:53 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
July 13, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline
April 19, 2010
1:11 pm
New Member
Forum Posts: 2
Member Since:
April 19, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Hello,

Felicitari pt. acest site, ne este de un real ajutor, multumim.

Am o neclaritate in legatura cu dreptul de munca in U.K.

Din ce am citit pe UKBA am inteles ca:

- poti obtine AWC daca primesti un post de trainning in FP.

- daca nu: - spitalul care te angajeaza aplica pt Work Permit pt tine (avand work permit nu mai ai nevoie de AWC ?)

                 - Self employment (in cazul agentiilor de recrutare)

In momentul in care am discutat cu agentiile de recrutare, acestea m-au indrumat spre Limited Company (Umbrella) pt a colabora cu acestea in vederea inceperii lucrului sub o forma legala in U.K., apoi sa-i contactez pe ei.

In ce consta acest SELF EMPLOYMENT si care ar fi toate inplicatiile? Acest lucru m-ar interesa cel mai mult.

Va multumesc !

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73