Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Drept de munca in U.K.-Self Employment, AWC, Work Permit
January 22, 2014
9:05 am
ella carmaciu
Guest
175sp_Permalink sp_Print

Personal, nu stiu despre acest lucru, dar te rugam sa ne tii la curent despre acest subiect. Probabil ca ar folosi si altora.

Multumim.

January 19, 2014
2:35 pm
Member
Forum Posts: 5
Member Since:
January 30, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
174sp_Permalink sp_Print

A venit cineva sa lucreze, dar sa fie platit pe firma sau cabinetul sau pfa inregistrat in Romania? Este vorba despre documentul portabil A1 care se obtine din Romania si iti permite sa lucrezi maxim doi ani in orice tara din UE. Eu intentionez sa obtin acest document. Ma intereseaza daca a mai folosit cineva aceasta metoda. Toate taxele se platesc in Romania, deci sunt mai mici.

November 12, 2013
7:29 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
July 13, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline
173sp_Permalink sp_Print

@dandoct

1. nu stiu, dar cred ca poti sa scrii/ suni la Inland Revenue si sa intrebi

2. tb sa te incrii pe Performers list la CCG-ul (fostul PCT) din zona unde vrei sa activezi. Am inteles de la alti colegi care au incercat acest lucru ca nu este usor, personal nu cunosc soluatia, nici nu stiu pe cineva care te poate indruma. Poti contacta pe cei de la CCG-ul din zona unde vrei sa lucrezi si sa-i intrebi.

Probabil cel mai usor va fi sa-ti gasesti de lucru la Out of Hours services, dar in acest caz MDU fee este destul de mare. Cand stii unde lucrezi, cate sesiuni etc le poti da un telefon celor de la MDU/ MPS si iti vor lua banii cu cea mai mare placere.

 

Mult succes,

Gabi

November 12, 2013
2:35 pm
Member
Forum Posts: 5
Member Since:
January 30, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
172sp_Permalink sp_Print

Am si eu o nelamurire. Daca s-a mai discutat, va rog sa imi trimiteti link-ul, eu nu am gasit.
Sunt inregistrat la gmc ca gp si as vrea sa lucrez ceva in uk. Am mai lucrat ca rmo acum ceva ani si am nino. Doresc sa lucrez doar locum 1-2 saptamani pe luna si am inteles ca in aceasta situatie ma incadrez la categoria de non-resident deoarece in restul timpului voi lucra si trai in tara mea, romania. Intrebarile:
1) exista posibilitatea sa prestez servicii medicale prin pfa-ul din romania? (Practic prin cabinetul de medicina de familie) Ca nerezident in uk, am primit de la finante din romania o adresa prin care atesta ca am rezidenta in romania si aici platesc toate taxele. Cum se procedeaza, ca am cautat pe site la hmcr de mi-a venit rau?
2) initial as lucra ca locum sho pt a castiga experienta in nhs, dar tot ca locm gp as vrea sa ajung sa prestez. nu ma ia nimeni ca gp pana nu ma inscriu in pct, mdu si altele. Cum fac asta? Exista vreo institutie care ma poate indruma in acest sens?
Miltumesc.'.

October 30, 2013
5:16 pm
New Member
Forum Posts: 2
Member Since:
October 30, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline
171sp_Permalink sp_Print

alex lita said:

Un comentariu la postul lui Vlad: permis de munca se poate obtine si pentru posturile de nontraining (personal am avut permis de munca si ca RMO si ca Specialty Doctor - ambele posturi de nontraining).

Randurile de mai jos apartin logodnicei mele. Ea nu este medic, dar a lucrat initial in UK ca Limited Company:

"Indiferent de jobul pe care il obtii in UK, ca cetatean roman iti trebuie Accession Worker Card ca sa poti incepe munca legala. Ca medic, fie ca ai obtinut un post de training sau nontraining, angajatorul tau trebuie sa aplice la Home Office ca sa iti obtina aprobarea de a lucra pentru ei - Letter of Approval. Dupa ce obtii acest Letter of Approval trebuie sa aplici individual cu formularul BR3 pentru AWC (permis de munca). Legea spune ca nu ai voie sa incepi lucrul pana nu ai AWC in mana. Asa ca, din pacate chiar daca angajatorul iti face oferta de lucru si o semnezi trebuie sa astepti in jur de 3-4 saptamani sa obtii acest permis de munca pentru a incepe lucrul (procesul poate fi scurtat prin trimiterea unui fax de catre angajator in care sa solicite tratarea in regim de urgenta a aplicatiei tale; in general functioneaza daca spitalul suna si trimite si fax catre UK Border Agency si le cere in mod expres urgentarea). Obtinerea AWC nu implica nici un fel de cheltuiala din partea angajatorului.
Daca dupa cateva luni te hotarasti sa iti schimbi jobul, noul angajator trebuie sa iti obtina un nou AWC. Ca sa scapi de AWC, adica sa obtii drept de munca nelimitat in Marea Britanie, trebuie sa ai 12 luni de munca continua in UK (pot fi si doi angajatori atata timp cat nu ai nici un gap intre joburi).

Varianta Limited Company este aleasa de medicii romani care vin sa lucreze ca locum in UK pentru ca iti da o libertate mai mare de miscare. Iti deschizi un self business in regim de urgenta si poti sa incepi munca de a doua zi. Trebuie sa iti faci un cont bancar de business, iti angajezi un contabil care sa iti calculeze taxele si esti platit pe ora. Avantajul este ca iti poti deduce din profit cheltuielile cu transportul, mancare, etc si ti se impoziteaza mai putin venitul. Nu ai drepturile unui angajat (asigurari sociale, etc) dar castigul ramas este saisfacator. Cheia este sa ai un contabil bun (fie independent, fie umbrella company) pentru ca la sfarsit de an financiar sa iti calculeze cum trebuie impozitul pe venit. In aceasta calitate, de self employed, poti fenta birocratia cu Work Permit-ul si incepe repede un job. Nu este forma ideala de a lucra daca iti doresti o cariera pe termen lung in UK, pentru ca pe posturile permanente ffff putini te vor angaja cu Limited Company.
Concluzia, daca vrei sa incepi lucrul cat mai repede cea mai buna varianta este limited company. Pe termen lung insa, te poti gandi sa aplici pe joburi, fie direct la NHS fie prin agentii de recrutare, ca sa obtii un post pentru care angajatorul se se angajeze sa iti obtina work permit (AWC) - mai greu dar nu imposibil.

Mult succes!"

 

Buna,

O intrebare scurta am si eu pt dumneavostra Smile

Cind ai ltd si vrei sa aplici pt NINO trebuie sa ai si AWC??

Tocmai ce am primit de Job Center o scrisoare ca nu sunt apt pt a obtine NINO pt ca sunt cetatean romin si ca nu am AWC (sub aceasta forma si-au mentionat ei refuzul de a-mi acorda NINO)

Dosarul este facut ca la carte dupa toate regulile lor (facturi,chitante,contabil,referinta ,etc)

Daca aveti un raspuns si pt mine Smile,

Va multumesc frumos si scz de deranj

January 20, 2013
12:43 pm
Member
Forum Posts: 34
Member Since:
January 15, 2013
sp_UserOfflineSmall Offline
170sp_Permalink sp_Print

Dintre cele 27 state membre, noua - Austria, Belgia, Franta, Germania,
Irlanda, Luxemburg, Malta, Olanda si Marea Britanie - au decis sa
mentina restrictiile pana la 31 decembrie 2013.

December 28, 2012
6:59 am
Horsham, West Sussex
VIP Member
Forum Posts: 166
Member Since:
March 25, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
169sp_Permalink sp_Print

Nu cred ca farmacistii pot merge pe varianta AWC. Nici o farmacie nu va face aplicatia pentru tine. In UK toate farmaciile sunt private, in afara celor de spital care apartin de NHS.

Farmacistii nu pot aplica decat pentru BC sau pot alege varianta SE.

Cristina

December 27, 2012
6:17 pm
New Member
Forum Posts: 2
Member Since:
May 3, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline
168sp_Permalink sp_Print

Salutare,

@adi1982

Incearca sa eviti varianta cu permisul de munca (AWC) pe cat posibil, asta daca te grabesti. La mine a durat aprox 7 luni pana am reusit sa il obtin. Si nu e doar situatia mea.Eu lucrez momentan ca RMO si agentia care m-a angajat a facut toate demersurile pentru AWC -ul meu. UKBA incearca aparent sa limiteze accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii din UK si de aici intarzierile in eliberarea permiselor de munca. Daca reusesti cu self-employed sau ltd company...go for it!

December 27, 2012
9:15 am
shrinkescu
Guest
167sp_Permalink sp_Print

Multumesc Marcellino pt contributiile pe forum si stiu ca ai intentii pozitive, dar vreau sa atrag atentia tuturor cititorilor ca nu e de gluma cu legile britanice, aveti mare grija sa completati formele in mod veridic, fiindca odata prins cu minciuna nu te mai spala toata apa Tamisei! Tin minte cum pe vremuri in Romania militianul iti lua permisul cand treceai pe rosu si "pila" de la sediul militiei iti dadea permisul inapoi a doua zi...sa stiti ca in Anglia nu merge asa!

CoolClaudiu 

December 27, 2012
8:55 am
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline
166sp_Permalink sp_Print

@adi1982

 

Daca vii pentru prima data in UK, banuiesc ca stii ca pentru primele 12 luni ai nevoie de permis de munca.

UKBA spune ca nu ai nevoie de permis de munca daca luncrezi in self-employed capacity...

Din pacate aceasta definitie in UK este destul de vaga si risti ca dupa o perioada, cand ai crezut ca lucrezi ca si self-employed sa ti se spuna de fapt ca nu esti genuine self-employed, prin urmare sa ai nevoie de permis de munca.

Pentru mai multe lamuriri, sper sa-ti fie de ajutor postatrea mea anterioara care explica mai in detaliu definitia de self-employed.

 

Oricum, totul depinde de tine si de planurile pe care le ai. Daca nu ai de gand sa stai mai mult de un an, ai putea sa incerci sa lucrezi, de exemplu ca si limited company, ceea ce iti va lasa mai multi bani in buzunar dupa ce platesti taxele, insa cu riscul de a avea probleme ulterior. Daca vrei sa ramai pentru mai mult timp, ti-as recomanda sa-ti faci AWC pentru primele 12 luni. Dupa aceea poti sa-ti deschizi limited company si sa lucrezi fara probleme.

 

Decizia iti apartine...trebuie sa cantaresti ce vrei mail mult....Cool

 

Desi daca sa o luam strict din punct de vedere matemetic...tot a mai "rentabil" un limited company, pentru ca in cazul in care esti prins... amenda e de numai 1000 lire...Cool  Asa ca ...do some math...si vezi ce-ti iese...

December 26, 2012
7:17 pm
Member
Forum Posts: 7
Member Since:
September 29, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline
165sp_Permalink sp_Print

buna seara va rog am o intrebare :

sunt farmacist si am facut inregistrare la GPHC si am primit deja NR

sub ce forma pot sa lucrez in anglia? am vazut aici ( self employed , LTD company ) ....

Va rog daca poate sa ma ajuta cineva

multumesc anticipat

December 23, 2012
11:19 pm
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline
164sp_Permalink sp_Print

Mersi mult Alina pentru un raspuns la obiect!

 

Deja ma gandeam ca toata lumea e in vacanta si tocmai cand am si eu nevoie de un sfat.... nu se gasea nimeni...Frown

 

Oricum , probabil as fi facut la fel cum m-ai recomandat, insa e mai "reassuring" cand cineva care a mai trecut prin asta iti spune ce e de facut.

 

It multumesc inca o data si iti doresc sa ai sarbatori fericite!

December 22, 2012
9:45 pm
Member
Forum Posts: 46
Member Since:
January 18, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
163sp_Permalink sp_Print

@ Marcellino

1. ultima data cand i-am contactat preferau prin mail la BaRCEnquiries@UKBA.gsi.gov.uk; raspundeau in maxim 5 zile

2. da

3. teoretic da, poti sa bifezi ca ai aplicat pt letter of aproval dar este riscul sa-ti trimita letter-ul fara sa gaseasca aplicatia. a mers in unele cazuri.

4. asta ar fi daca nu ai avea nevoie de letter of aproval; ai nevoie de letter pt ca nu e post de training

5. preferabil de uk

6. scrisesem adresa unei prietene din uk

7. exemplu

To Whom it may concern

 

 

…NHS Foundation Trust have made a conditional offer of employment to Dr AV to
start work as Locum Appointment for Training Fixed Term
until 2"d August 2011 and require her to start urgently as she will be working
in a Child and Adolescent
Psychiatry service desperate for a Trainee Doctor and the service will struggle until she starts.

 

Dr AV is Romanian and has applied
to the UKBA for a work permit.
I would like to request her application be treated as a matter of urgency
and be processed immediately in order to receive an urgent decision so that Dr V can start as soon as
 possible.

 

I would be very grateful
if you could act on this immediately and confirm receipt and processing of this request.

 

 

 

December 20, 2012
8:10 pm
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Salutare prieteni,

 

Am o rugaminte la cei care ati obtinut AWC.

 

Am recitit toate postarile de pe topicul asta  si din pacate unele informatii nu mai sunt actuale, cum ar fi necesiatea obtinerii unei Tier 2 Visa.

Eu in momentul de fata am trecut la planul B, adica am aplicat direct cu spitalul. Problema este ca desi doamna (sau domnul) de la HR are intentii bune, nu prea stie ce are de facut pentru doctorii romani. Mi-a trimis azi o scrisoare in care scrie ceva de genul :

To Whom It May Concern,

This is to certify that Mr. Marcellino  (in care mi-a trecut adresa mea din Romania) has been offered employment as Specialty Doctor in urology, full time, la Spitalul X.

Mai scrie ca salariul meu va fi in valoare de XYz miliarde de lire…Cry

Si la sfarsit scrie ca: This employment will commence on receipt of Accession Worker Card

 

Your Sincerely,

Ceva nume de indian (indianca), ca e greu sa-mi dau seama daca-i barbat sau femeie Smile

 

Eu i-am zic ca ar trebui sa trimita scrisoarea asta din partea spitalului catre  UKBA,  ca aia  la randul lor sa-mi trimita acel Letter od Approval, insa am primit un raspuns de genul: 

Din cate am inteles din postarilevoastreanterioare, pasii ar ar fi cam in felul urmator:

1.Trimite spitalul  acea scrisoare la UKBA prin fax sau email ( Intrebare: ce numar de fax?ce adresa de email? )

 

 

2. UKBA trimite spitalului inapoi acel Letter of Approval, pe care spitalul mi-o trimite si mie.

3. Cand am Letter of Aproval ** + Formularul BR3 + 2 poze  + pasaport /National ID in original—->toate puse intr-un plic si trimise la adresa de mai jos:

Bulgarian and Romanian applications

The UK Border Agency, 6 Millsands

Vulcan House Steel, Reception Entrance

Sheffield, South Yorkshire

The United Kingdom

S3 8NU

 

*cu mentiunea pentru curier (to any officer) si nr. de tel: 0114 207 4074

 

** Am inteles ca se poate trimite abplicatia  si FARA Letter of Approval, in care am doar: Formularul BR3 (in care scrie la Section 3.2 bifez casuta din dreptul  My employer has made a Work Permit application and the approval letter is pending

 

4. Cum ramane insa cu sectiunea 13.4 , unde imi cere :

Evidence that you have been offered a Foundation Programme placement ? Voi ce fel de evidence ati adus aici? Pozitia mea nu este de training, fiind una de Trust Speciality Doctor, oare o sa se supere daca nu le pun nimic in plic…?

 

5. Ce adresa sa-i pun pe cei de la spital sa treaca pentru mine in scrisoare lor catre UKBA? Ca ei mi-au trecut adresa din Romania…  Daca le zic sa treaca adresa  mea din UK oare e problema?

 

6. La return address ma gandesc ca ajunge mai repede daca le dau o adresa da UK…Voi ce adresa ati trecut?

 

7. Din cate am inteles, nu este interzis sa mai adauge ca este urgent employment. La voi oare ce texte s-au  mai scris in acele scrisori trimise de catre spital la UKBA, ca sa-i faca sa inteleaga ca fara tine activitatea spitalului este complet paralizata...?   🙂

 

Va rog pe toti cei care stiu cum se face, sa ajute un "biet crestin"…Cool cu niste informatii concrete, ca sa pot si eu la randul meu sa-i trimit un mail la persoana mea de legatura de la HR de sex ambiguu, ca sa-i spun ce are de facut si sa-i explic ca daca se misca repede,  are sansa sa intre in istorie pentru doborarea recordului mondial la obtinerea unui AWC pentru un doctor roman…Din cate am inteles recordul e de 2 sapt? Cool   Ma rog, scoatem din calcul bank holidays, dar pana in data de 10 ianuarie nu mi-ar strica un AWC…Cool

 

Va salut si astept cu nerabdare lamuriri din partea voastra….

 

Cu drag,

 

Marcellino

 

 

December 17, 2012
6:13 pm
shrinkescu
Guest
161sp_Permalink sp_Print

Hahahahaha...ce amuzant scrii! Fa cum stii tu atunci...iti tin pumnii in continuare...

December 17, 2012
6:05 pm
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline
160sp_Permalink sp_Print

Salutare Claudiu,

 

Din fericire, la capitolul negociere nu stau chiar asa de rau, avand in vedere ca am lucrat reprezentant medical cativa ani inainte...

Stiu foarte bine regula ca pana ajung la D-zeu...te mananca sfintii ( sau ingerii)...Cool

 Asa ca intotdeauna am avut grija sa "mangai" ingerii pe pene...

 

In situatia mea, cred ca r fi o greseala tactica sa vin cu ciocolata inainte, pentru ca le-as crea impresia ca e ceva in neregula cu mine si am venit sa ma milogesc...Smile   In plus, acea tanti de la HR are aproape 200 kg si de obicei aceste persoane de obicei tot timpul tin vre-o cura de slabire si  "nu consuma dulciuri"...beau ceai fara zahar, beau Diet Coke, etc...adica se ingrasa din aer...Laugh

 

O sa-i dau  mai bine o sticla de vin romanesc de calitate si o cafea "made in Romania", cum ar fi "Cafeaua Vampirului", ca tot am vre-o doua ratacite prin bagaje...Laugh Desi sincer nu stiu ce gust are...adica cafeaua..., ca n-am avut curiozutatea s-o gust niciodata...Cool

 

Vom trai si vom vedea

Te salut,

 

Marcellino 

December 17, 2012
5:42 pm
shrinkescu
Guest
159sp_Permalink sp_Print

Extrem de util ca ai impartasit aceste informatii Marcellino, tot respectul pt efortul tau! Sa stii ca un mic sfat de la mine e sa duci o mare cutie de Ferrero Rocher la medical staffing dept, nu e "mita" pt ca nu costa mare lucru, dar inca n-am vazut englezoaica sa reziste la astfel de ciocolati, hahaha...poate bat recordul pt tine! Succes!

CoolClaudiu

December 17, 2012
5:30 pm
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Salutare prieteni!

 

V-am promis sa revin cu un update al situatiei mele, care, din pacate nu s-a finalizat asa cum speram….Cry

 

Desi as fi preferat ca altcineva sa fi patit ce-am patit eu si  sa invat din "greselile altora", din pacate, asa cum dealtfel mi s-a intamplat dintotdeauna, sunt nevoit sa invat din propriile greseli…

 

Dupa ce am discutat astazi si cu cei de la Medacs, precum si cu ceva avocati, firme de consultanta in emigrari, etc. am ajuns la urmatoarele concluzii:

- Conform regulilor UKBA orice persoana din Romania care vine in UK si lucreaza in Self-Employed capacity nu are nevoie de permis de munca, lucru binecunoscut de toata lumea…

- Din punct de vedere al HMRC, se pare ca pentru a te putea incadra in definitia de self-employed ar trebui sa prestezi pentru mai multi clienti in acelasi timp sau sa nu lucrezi mai mult de 3 luni cu acelasi client, pentru ca daca lucrezi mai mult, se considera ca ai fi cumva "employed" de acel client, in cazul nostru spitalul. Mi s-a sugerat ca ar fi acceptabil daca as lucra, sa zicem in timpul saptamanii pentru un spital si sa fac garzi in weekend la alt spital, cu conditia sa nu lucrez consecutiv cu acelasi spital mai mult de 3 luni… In situatia mea a fost cam greu sa fac acest lucru, pentru ca de obicei daca lucrezi la un singur spital si mai faci si garzi in weekend tot acolo, nu prea ai cum sa te incadrezi in aceasta definitie.

-Din nou mi-au bagat pe gat acea prevedere ca pentru a lucra ca si self-employed trebuie sa fii consultant sau GP, desi nici asta nu e batuta in cuie…

-Un alt aspect interesant, la care m-am gandit dealtfel, dar un avocat mi l-a explicat mai in detaliu. In cazul in care ai Limited Company si tu esti Company Director platit cu salariu, adica esti PAYE (Pay As You Earn), tu ca persoana fizica intri in aceeasi categorie cu orice salariat din UK si din aceasta perspectiva ai avea nevoie de permis de munca…. Poate parea hilar, dar avocatul mi-a explicat, ca in mod normal tu, in calitate de proprietar de firma ar trebui sa aplici la UKBA pentru tine, persoana fizica in vederea obtinerii unui permis de munca….Laugh

Din pacate, este un subiect destul de contradictoriu si am auzit multe pareri astazi, nimeni nu a venit cu o reglementare 100% legata de cei care sunt in situatia mea…

Oricum, agentia a zis ca ei au pus situatia mea spre analiza (ca un case report) unor "experti", dar din cate ingeleg acum nu prea am mari sanse sa se rezolve nimic…

 

Deci, in concluzie, reiese ca, eu nefiind un "genuine self-employed", am cam lucrat ilegal tot acest timp, fara sa-mi dau seama.Confused

 

Nu-mi ramane alta solutie decat sa aplic direct cu spitalul, pentru urmatoarele 3 luni cat mi-au ramas si sa-mi faca ei AWC, desi am inteles ca recodul mondial pentru obtinerea acestuia se invarte in jurul duratei de 2-3 sapt…Confused  .  Eu oricum imi planificasem sa plec de sarbatori acasa si sa ma intorc in 6 ianuarie, dar cred ca la norocul meu+"eficienta funtionarilor de la HO+ tinand cont de Bank Holidays-urile care se apropie= cred ca as avea sanse mai mari sa castig la loto…Laugh

 

Si…ca sa termin pe o nota optimista….o eventuala amenda pentru faptul ca am lucrat ilegal e doar…1000 GBP…Cool

Eu zica ca nu-i rau, in conditiile in care am facut ceva banuti pana acum…Laugh

 

In concluzie, nu e chiar lapte si miere toata treaba asta cu Limited Company si daca nu sunteti  "foarte" disperati dupa bani, sfatul meu e sa mergeti ca toata lumea pe calea obisnuita si sa lucrati direct cu spitalul…Cool

 

Va salut si va doresc tuturor sarbatori fericite!

 

Marcellino

December 16, 2012
12:05 pm
shrinkescu
Guest
157sp_Permalink sp_Print

Esti tare de tot Marcellino! Tot inainte!

CoolClaudiu

December 16, 2012
11:37 am
Reading, Berkshire
Member
Forum Posts: 10
Member Since:
December 15, 2012
sp_UserOfflineSmall Offline

Salutare prieteni,

 

Se pare ca am gasit raspunsul la intrebarea mea…Laugh

Nu degeaba zice o vorba veche ca daca vrei sa fii ajutat cel mai bine e sa te ajuti singur…Cool

 

Se pare ca definitia de self-employed in UK nu este echivalenta cu cea romaneasca de persoana fizica autorizata, ci are o plaja mai larga de posibile activitati comerciale, pe care o persoana o poate alege pentru a obtine venituri.

 

Cele mai des intalnite forme legale de a lucra in UK  ca si self-employed ar fi 3 tipuri de activitati:

  • Sole trader (liber angajat)-Aceasta este cea mai simpla modalitate de a incepe o afacere.
  • Partnership (parteneriat)- Aceasta forma este similara cu cea de sole trader, dar implica doua sau mai multe persoane care sa se ocupe de bunul mers al afacerii.
  • Limited Company-(societate comerciala) Aceasta forma ii ofera afacerii dumneavoastra o identitate separata de cea a persoanelor implicate in conducerea firmei. Implica proceduri mai complicate nu doar de inregistrare, cat si de functionare. In principal, este indicat sa optati pentru operarea printr-o societate comerciala, daca aveti mai multi angajati si un rulaj decapital substantial (peste 30.000 de lire

    anual).

Pe langa cele 3 forme legale de baza, mai exista inca 2 tipuri de activitati care se considera activitate de tip self-employed:

  • Co-operative (un fel de cooperativa)-in care afacerea este intr-o proprietate colectiva si este controlata de toti proprietarii, care in acelasi timp sunt si muncitori. Pentru acest tip de activitate este nevoie de minim 2 persoane. ( Cred ca din astea am mai vazut prin Romania, cu denumiri destul de pitoresti cum ar fi "Apicultorul Oltean", "Munca si Arta", etc..
  • Franchise (fransiza)- Este un acord intre proprietarul fransizei si cel care cumpara fransiza, care primeste dreptul de a deschide  o noua filiala  a acelei fransize. De exemlu cum este (McDonald's, Burger King sau …celebrul Fornetti din Romania).

Ceva linkuri gasiti aici:

1.http://www.adviceguide.org.uk/…..cklist.htm

2.http://www.romaninuk.net/files…../MUNCA.pdf

 

Cel de al doilea link este desctul de bine structurat, insa nefiind elaborat de catre o institutie oficiala britanica si mai ales nefiind in engleza, e cam greu sa-l scoti in fata unor englezi…Laugh Mi-ar prinde bine eventual si un link de la HMRC unde sa fie trecute toate cele 3 activitati asa cum sunt cele de pe Citizens Advice, insa , cand am incercat sa dau un search pe site-ul lor,m-am dat batut , pentru ca mi-au aparut cam multe rezultate neconcludente… Poate reuseste careva dintre voi cu ceva mai multa experienta ca mine…

 

Oricum, vreau le multumesc lui Alin si Claudiu pentru sfaturile si ideile impartasite si sper ca aceste informatii sa le fie de ajutor si altor persoane care sunt in situatia mea.

 

Desi  acuma sunt 150% sigur ca sunt beton din toate punctele de vedere, trebuie sa vad maine daca voi reusi sa le "vand" celor de la Medacs povestea mea si sa pot sa-i conving sa o si "cumpere"…Smile.

 

Promit sa va tin la curent….Cool

 

Va salut,

 

Marcellino

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
2 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73