Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Spaga in spitalul romanesc
May 21, 2012
9:37 am
London
Member
Forum Posts: 61
Member Since:
August 29, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Fanu said:

(…)

Poate si de aici mentalitatea cu "toate" analizele. Zic doar ca nu e bine sa dam vina "doar" pe oameni, media si politicieni. Sunt perfect deacord ca resursele in sanatate sunt ridicole, salariile de tot rasul…si totusi atata risipa…

In 5 ani de facultate am vazut atatea cazuri simple …trimise in spital la "specialist" ce puteau fi rezolvate intrun cabinet de MF…

Zic doar ca in unele locuri se incearca a fi economici cu banii publici 😉

Daring to Practice Low-Cost Medicine in a High-Tech Era

http://healthpolicyandreform.n…..pediatrics

 

Fanu.

 

Am parcurs in weekend mai multe topicuri din urma, inclusiv pe acesta. Si m-am oprit asupra articolului recomandat de Fanu, un articol excelent care pledeaza pentru schimbarea abordarii simpliste care cere de fiecare data "toate analizele". Cateva fragmente relevante din articol:

Recent advances in scientific knowledge and technology have resulted in the development of a vast array of new tests, new pharmacologic agents, and new diagnostic and therapeutic procedures. These are so accessible to us in the United States that few of us can resist using them at every opportunity. By being impatient, by mistrusting our hard-earned clinical skills and knowledge, and by giving in to the pressures and opportunities to test too much and treat too aggressively, we are bankrupting our health care system. Ironically, by practicing this way, we are perpetuating serious economic and racial disparities and have built a health care system that rates in the bottom tier among all developed countries in many categories of children's health outcomes.

Most doctors are intensely risk-averse. We don't tolerate uncertainty. Not wanting anything bad to happen, we reflexively overtest and overtreat in order to protect our patients — and ourselves. We feel judged by everyone — ourselves, our colleagues, our patients, the health care system, and the lawyers. The meaning of “first do no harm” has changed for us. We feel that “doing everything” is the best practice and the way to prevent harm, and we believe that it will shelter us from blame.

(…)

I believe that we must rediscover the value of clinical judgment and relearn the importance of the personal, intellectual, scientific, and administrative thought that is central to the best practice of medicine. (…) This new style of test-avid, cover-all-possibilities practice is bankrupting our health care system and depriving many families of access to health care and a medical home.

E drept ca autorul a avut in vedere situatia din SUA, observatiile sale avand aplicatie directa asupra practicii medicale si sistemului de acolo. Totusi, unele se potrivesc si contextului din UK si din Romania.

 

Citind articolul acesta care abordeaza tema stabilirii diagnosticului intr-un mod rezonabil, mi-am amintit de o postare de pe Harvard Business Review Blog Network, "Health Care for 1% of the Cost", care prezinta un studiu de caz aparte, din Tailanda, care uimeste si inspira prin creativitatea si perseverenta in dezvoltarea unui mijloc de tratament esential pentru o categorie de pacienti – protezele ieftine si de calitate.

In the U.S., the approach is to spend more money on major technological advances and come up with innovative products and solutions. In poor countries, the innovation paradigm is just the opposite: spend less and innovate new business models. Poor countries face severe resource constraints. They just cannot afford to spend a lot. Constraints need not be limiting, they can actually be liberating.

The ultra low-cost, high-quality prostheses innovation of Dr. Therdchai Jivacate and the Prostheses Foundation of Thailand is an inspiring example of this. Over the years, they have developed and delivered over 25,000 affordable and appropriate artificial legs to amputees in remote areas of Thailand and surrounding countries. In the U.S., an artificial leg costs about $10,000 and the delivery time is 7-10 days. The Prostheses Foundation of Thailand is able to do it for less than $100, about 1% of the U.S. cost, and their delivery time is 1-3 days.

June 15, 2011
4:40 pm
Bucuresti
VIP Member
Forum Posts: 125
Member Since:
July 27, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

http://www.gandul.info/pagini/.....ct-6068028 Citatul asta mergea si acela "din presa romaneasca"

April 1, 2011
10:26 pm
shrinkescu
Guest

Ati vazut comentariile la articolul "Spaga" pe prima pagina a websiteului nostru? Iata "nostimul" schimb de opinii de pana azi:

 

17 Responses to “SPAGA”

 1. shrinkescu says:

  Felicitari pt articol!
  In ultimii 20 de ani ca medic in Anglia nu am vazut un singur caz de spaga…sper ca disparitia spagii in Romania sa nu ramana un vis neimplinit…

  Claudiu

 2. ani says:

  eu nu vad nimic de felicitat in articolul asta.
  tot ce pot sa inteleg de aici este multa frustrare, dar mai ales faptul ca doamna doctor are o categorie de pacienti foarte dificila, nu vreau sa se inteleaga gresit si nu vreau sa jignesc pe nimeni – nici pe medic nici pe pacienti.
  dar aceste trasaturi descrise mai sus NU sunt DEFINITORII pentru romani!
  eu nu stiu sa cheme romanul ambulanta pentru orice raceala, mai ales ca dureaza pana vine si se mai si plateste!
  eu nu am auzit sa-si faca oamenii vreun rmn sau vreo tomografie doar pentru ca vecinul are cancer!
  mai ales ca toate acestea costa, nimic nu e gratis.
  dimpotriva! – ar fi bine daca romanii ar avea educatia sanitara atat de bine pusa la punct incat sa-si faca periodic analizele de rutina (iar Dvs ar trebui sa stiti importanta acestui lucru, sunt convinsa ca pacientii straini sunt mult mai “pretentiosi” din acest punct de vedere / mai atenti cu sanatatea lor, decat romanii)
  si cu aceasta ocazie, va rog sa ma iertati, dar de curand am avut extrem de neplacuta surpriza sa vad cum ii criticati nu doar pe pacientii romani – de exemplu in articolul de mai sus, dar si pe romanii care au ales sa nu plece din romania si printre care sunt foarte multi de valoare, nicidecum cum spunea o colega de site de-a Dvs ca in tara ar fi ramas doar cei slab pregatiti iar… elita… a plecat in afara! sincer! uitati-va la un Irinel Popescu, uitati-va la un Pelinescu-Onciul, uitati-va la un Ioan Lascar, iar lista poate continua, dar aceste valori incontestabile nu au nevoie sa plece din tara…! in schimb nu stiu cum ar putea cineva sa spuna despre astfel de oameni ca sunt slab pregatiti, doar pentru ca acestia au investit o viata intreaga de munca si de studiu in tara lor si nu in alta tara.
  este foarte neplacut sa vad cate critici adresati propriei tari, asa cum e ea, condusa mai prost sau mai putin prost de diverse grupari/oameni care au uitat si ei la randul lor ca trebuie sa aibe grija de romani.
  chiar imi pare rau!
  dar probabil aceasta postare nu va sta mult pe site, pentru ca in smruk curentul pare sa fie altul…
  multa sanatate va doresc si succes in tot ceea ce faceti!

  ps: nu sunt nici pacient (nici dintre cei de mai sus nici de alt gen), nu sunt nici medic, sunt farmacist iar cu aceasta ocazie am cunoscut extrem de bine sute sau chiar mii de romani, in anii in care am lucrat direct cu pacientii. si am si colegi farmacisti plecati din tara, dar nici unul din ei nu-si critica romania sau romanii!

 3. ella carmaciu says:

  Fiecare dintre noi are dreptul la opinie. Multumim pentru contributie atat dumneavoastra cat si colegei noastre, Mariana. Personal, eu am vazut articolul ei ca pe o descriere nostima a unor situatii din viata de medic de familie, nu numai in Romania, dar si din alte tari de pe glob!

 4. Mariana Vicol says:

  Ella ai dreptate. Fiecare are dreptul la o opinie.

  Ce povesteam eu erau întîmplări şi experienţe trăite. Am lucrat pe ambulanţă 5 ani. Statisticile noastre arătau că 80 % din solicitările ambulanţei în Bucureşti erau de fapt consultaţii la domiciliu, nicidecum urgenţe: am intrat în casele oamenilor pentru răceli, pentru probleme dermatologice, varice, hemoroizi, pb.psihologice, injectii la domiciliu; uneori nimeream în aceeaşi casă de mai multe, parcă erau abonaţi . Foarte multe cazuri sociale, bătrîni singur şi depresivi, bolnavi cronici sau chiar glume proaste şi farse.

  Apelurile la numărul de urgenţă 112 sunt peste 70% farse, pentru că apelul e gratuit. Sună oameni cu chef de glume, bolnavi psihic, obsedaţi sexual, beţivi copii. Doar 25 % sunt apeluri “pe bune” care au nevoie de salvare, politie sau pompieri. Stiu asta direct de la sursă, pentru că acum sunt medicul de famile al operatoarelor de la 112. Sunt înjurate permanent de pe numere de telefon cu cartelă. (telefoanele cu cartelă nu pot fi localizate)

  Salvarea “de stat” nu se plăteşte, chiar dacă a fost chemată nejustificat. Se plătesc salvările private, care vin repede pentru că nu au solicitări. Salvarea de stat are foarte multe (1000/zi). Intr-o tură sunt 50 ambulanţe pe tot Bucurestiul.

  E de admirat patriotismul doamnei farmacist, dar de la ghiseul farmaciei nu poate să cuprindă întreaga realitate. Nu mi s-a părut că aici sunt oameni care critică sau denigrază ţara. Iar cei care au plecat, nu îşi uită rădăcinele si prin ceea ce fac acolo unde sunt, îşi onorează naţia. Bravo lor.

  Multumesc, Claudiu. Împlinirea visului de a nu mai exista şpagă în Romînia e încă departe. Nu poţi pretinde unui medic tînăr cu copil mic sau cu chirie/rată SĂ REZUZE SPAGA, atîta timp cît leafa lui e de 300 de lire/lună. M-aş mulţumi SĂ NU CEARĂ şi să NU CONDITIONEZE actul medical în funcţie de spagă. Slavă domnului că unde lucrez acum (armată), nu se dă şpagă.
  E un sentiment de mare uşurare să ai conştiinţa curată!

 5. shrinkescu says:

  Jos palaria,draga Mariana…

  Claudiu

 6. mihaela says:

  @ani: felicitari! cred ca impartim cateva opinii! Poate impreuna o sa reusim sa cuprindem intreaga realitate (dvs de la ghiseul farmaciei, iar eu din perspectiva unui doctor abia plecat din tara).

  Mihaela

 7. shrinkescu says:

  Tradare sa fie…dar s-o stim si noi!

 8. ani says:

  vai, dragilor, m-ati amuzat atat de tare cu incercarea voastra de a “pune la respect” farmacistul din romania bagandu-l “la ghiseu”…! rareori mi se intampla sa-mi incep ziua cu asa hohote de ras! nu atat pentru ca asta e tot ce vedeti in profesia de farmacist, cat mai ales pentru faptul ca eu nu stiu ce e acela un ghiseu (ca practica profesionala vorbind). iar Dvs inseamna ca n-ati mai intrat de mult timp intr-o farmacie daca ati ramas cu idea de ghiseu.
  numai ca in prezent, de vreo patru ani, coordonez farmacia unui spital care demonstreaza ca si in romania se poate, nu doar in afara (si nici aici nu m-a bagat nimeni “la ghiseu”), iar in curand s-ar putea sa-mi studiati publicatiile. de ce? – pentru ca si in romania se poate si pentru ca a fi farmacist nu inseamna “a vedea lumea de la ghiseu”. chiar daca au fost ani in care munceam si 24 de ore pe zi pentru a reusi in romania, nu ma plang de asta, dimpotriva – ma bucur ca am stiut ce am de facut.
  dar va las…, mult succes in continuare si multa bafta in tot ce va doriti!
  eu ma grabesc, trebuie sa ajung “la ghiseu” / daca nu mi-a placut cartea…

  ps. chiar ma miram de ce n-am sughitat toata noaptea, ce noroc m-am gandit sa raman undercover / asa ca de dupa ghiseu…

 9. shrinkescu says:

  Cu mana pe inima vreau sa va asigur pe toti cei care cititi aceste randuri ca am tot respectul pt meseria de farmacist si persoanele deosebite lucrand in farmacii, spitale si laboratoare, cel putin persoanele pe care le-am cunoscut pana acum, incepand cu o ruda foarte apropiata. Nu cred ca e o rusine sa lucrezi dupa un ghiseu, asa cum nu mi-e rusine mie sa lucrez intre oameni suferinzi, diagnosticati cu boli psihice…

  Claudiu

 10. Alin says:

  “ps. chiar ma miram de ce n-am sughitat toata noaptea, ce noroc m-am gandit sa raman undercover / asa ca de dupa ghiseu…”

  Referitor la afirmatia de mai sus as spune doar atat: bune sau rele, acceptabile sau nu, expunerea publica a ideilor cu nume si prenume necesita un anumit soi de curaj.

  In mai multe posturi ale mele am facut referire la faptul ca viata in UK nu are numai beneficii si ca Romania are elemente benefice unice pentru orice roman (?truism).

  Daca pentru unele profesii paraclinice exista surse alternative de castig in Romania, pentru MULTE categorii de medici aceste surse lipsesc. Ca sistem Romania nu acorda medicilor statutul pe care il merita; medicilor, dascalilor, cercetatorilor samd. Frustrarea este probabil direct proportionala cu cantitatea de efort perceputa ca fiind “irosita”.

  Judecand “cu burta plina” este foarte usor sa condamni “excesele atitudinale” ale cuiva. Judecand “cu burta goala” este foarte greu sa iti mentii obiectivitatea si detasarea.

  Pe langa calitatile certe care romanii le au cred ca e ceva care lipseste: igiena comunicarii. Pentru mine in sfera acestui concept intra urmatoarele: o atitudine echilibrata, detasata, bazata pe reflexie consistenta si experienta indelungata; la sfarsit as semna si mi-as asuma ceea ce spun. Din aceasta perspectiva nici articolul de mai sus si nici comentariul anonimului de mai sus nu “trec”.

  A

 11. ani says:

  si ce-i cu asta? nici nu trebuie sa “treaca” de opinia altcuiva, pt ca, si daca trece si daca nu, mie in general nu-mi place sa vad critici la adresa romaniei si a romanilor!
  indiferent cine sunt!
  puteam sa semnez simplu – o romanca! pentru ca asta sunt in primul rand! chiar nu vad ce importanta are!
  oricum a fost cineva printre voi (smruk) care ma stie bine. si poate nu vreau sa-i creez o atitudine ostila din partea celorlalti membri, ca urmare a opiniilor mele.
  e un id, nu sunt obligata sa ma legitimez…! :)
  mai ales ca subiectul nu era legat de mine, ci de spaga si de toate defectele din lumea asta care s-au adunat tocmai pe capul amaratilor de pacienti romani, carora inca li se mai pare “ultima reduta” stresarea ambulantei, in timp ce pacientii din afara au “evoluat” deja de multi ani la cartea de vizita a avocatului panditor de orice poate fi speculat ca malpraxis… / dar probabil acei pacienti sunt considerati de-a dreptul stilati…
  insa faptul ca acum se dezbate , e un fel de teoria chibriturilor. iar eu nu ma numar printre adeptii acestui gen de teorii.
  si nu cred ca intereseaza pe cineva.
  toate bune va doresc!
  ani! :)

 12. ani says:

  a-propos de “burti goale” si “burti pline”, site-ul tocmai mi-a mancat din finalul postarii “cine-i ani” (despre asta am scris ca se dezbate acum, dar am folosit alt gen de semne pt citat, si probabil a fost digerat rapid de site :D )

 13. Alin says:

  @ani:

  “si ce-i cu asta? nici nu trebuie sa “treaca” de opinia altcuiva, pt ca, si daca trece si daca nu, mie in general nu-mi place sa vad critici la adresa romaniei si a romanilor!
  indiferent cine sunt!”

  Stima doamna/domnisoara,

  Dumneavoastra nu ati inteles nimic din ce am scris mai sus. Daca ati fi inteles, nu ati fi putut da replica pe care ati dat-o. Avand in vedere lipsa de consistenta din abordarea dumneavoastra, va informez ca nu am de gand sa imi irosesc timpul angajandu-ma in vreun soi de dialog cu dumneavostra pe viitor.

  @moderatori/administratori:
  Dragii mei,
  Am luat decizia ca de-acum inainte sa nu mai raspund decat persoanelor care cred eu ca merita. Postarile puerile sau care incalca regulile de utilizare ale site-ului le voi sterge fara drept de apel. Sa fim buni si suportivi – dar cu cine merita. Restul oricum si-ar rupe gatul in Marea Britanie si nu le facem nici un serviciu incurajandu-i sa vina aici sau incercand sa le transmitem experienta noastra.

  A

 14. shrinkescu says:

  Este oarecum ironic ca “Ani” nu vrea sa vada critici adresate romanilor dar dansa ne critica de zor pe unii dintre noi, uitand ca suntem…tot romani! In orice caz, m-am obisnuit in ultimii 50 de ani de viata si mai ales in ultimii 20 de ani de psihiatrie, cu faptul ca deseori actiuni pozitive ale unor persoane pozitive sunt percepute ca negative de catre persoane, nu neaparat negative. As putea analiza in detaliu posibilele explicatii pt comentariile de sub articolul Marianei, dar voi incerca mai degraba sa adopt atitudinea lui Alin, pe care o consider o atitudine matura si sanatoasa.

  Claudiu

 15. ani says:

  1. “nici nu trebuie sa treaca de opinia altcuiva” – se refera strict la dreptul fiecaruia (inclusiv al meu) de a avea o opinie, pe care nu e obligatoriu sa o si agreati – e dreptul Dvs! (tocmai din acelasi motiv – pt ca aveti dreptul la opiniile voastre!)
  2. nu am inteles de unde reiese ca eu va critic pe voi!
  a, da, am criticat afirmatii de genul ca (parafrazez, dar sigur stiti bine la ce ma refer) – “cei bine pregatiti pleaca din tara, cei slab pregatiti raman in tara” / indiferent ca va convine sau nu, asta este total neadevarat si este si o jignire la adresa romanilor pregatiti, a romanilor de valoare, care mai pleaca din tara din cand in cand doar pentru a face schimb de cunostinte cu oameni cel putin la fel de valorosi din alte tari pentru care am tot respectul!
  si repet, sunt convinsa ca stiti la ce ma refer, e vorba de un interviu acordat unuia din posturile tv “antena”, in care se arunca astfel de afirmatii cu o seninatate pe care ati putea sa o analizati Dvs Domnule Psihiatru, daca tot sunteti atat de pasionat in a repeta (in fiecare din postarile de mai sus vis-a-vis de postarile mele, chiar daca la prima m-am facut ca nu observ si ca nu inteleg…) ca aveti de a face atat de dramatic cu pacientii cu probleme psihice…
  3. “sa fim buni cu cine merita! restul si-ar rupe gatul in marea britanie” – ?!!!!??????!!!!!!!!… domnule, in primul rand marea britanie nu este proprietatea smruk!!! in al doilea rand regasesc aici aceeasi idee ca a persoanei care afirma catre “antena” ca cei buni pleaca din tara iar cei slabi… nu pot saracii de ei! treziti-va! e admirabil sa ai o parere buna despre propria persoana, dar nu-ti poti permite sa faci aprecieri despre capacitatea si pregatirea celor care nu vor sa plece din tara pentru ca pur si simplu nu ii intereseaza, nu pentru ca n-ar fi capabili!!!
  4. am tot respectul pentru gradul net superior de cultura, de stiinta si de civilizatie al tarilor mult mai avansate, capitole la care intr-adevar romanii nu exceleaza la tot pasul, dar care nu reprezinta un motiv sa-i critic si sa-i intorc pe toate partile pe un site accesat de oriunde din lume (desi ma-ndoiesc ca se oboseste cineva sa studieze aceste opinii de pe site in afara de romani, deci e putin probabil sa-i faca de ras in lume pe romani articolele care m-au revoltat pe mine)
  5. totusi, este de admirat ca diaspora este atat de unita incat, indiferent ca nu am facut altceva decat sa dezaprob criticile la adresa romanilor, “sare in sus” numai pentru ca am indraznit sa nu fiu de acord cu o opinie de pe un site in care toata lumea e de acord cu toata lumea (altfel ar fi o problema de psihiatrie…!). dar asta nu inseamna ca diaspora trebuie sa-i critice pe care nu le ingroasa randurile! si chiar nu se intampla asa peste tot! eu am rude stabilite in strainatate ca urmare a diverse contracte/aliante, dar au toata dragostea fata de tara lor si fata de romanii lor.
  6…….
  7…….
  etc etc, nu mai conteaza :)
  felicitari romanilor care isi ONOREAZA CU ADEVARAT tara, sub toate aspectele, indiferent ca fac asta aici sau o fac in strainatate!

  ps: puteti sa stergeti postarile, puteti sa si dezactivati contul, chiar nu conteaza pentru ca am de ce mai accesez vreodata aceasta zona, cunosc de mult timp acest site si cam tot de atunci am citit si interviul respectiv, dar nu as fi participat niciodata la vreo discutie aici daca nu as fi vazut cat de ipohondri sunt catalogati pacientii romani, indiferent de motiv, indiferent de “burti goale” sau “burti pline” (si a-propos…, vorbiti total in necunostinta de cauza, iar un om care munceste isi merita cu brio recompensa! dar eu am abordat un subiect de pe site, in schimb voi ati abordat, fara o baza reala, subiectul “ani” pentru ca “ani” nu v-a aplaudat…!)
  dar nu as vrea nicidecum sa va intrerup, va rog – continuati, continuati…! :D

 16. ani says:

  pardon, am revenit dar nu pentru ca as mai avea ce sa discut despre vreun subiect, ci pentru ca trebuie sa ma corectez pe mine – nu de la prima postare s-a abordat subiectul ca fiind de zona psihiatriei numai pt ca cineva nu e de acord cu o afirmatie de pe smruk, ci de pe la a 3-a sau a 4-a postare / nu m-a interesat sa mai uit in urma sa verific, pt ca pur si simplu nu mi-a facut nici o placere sa recitesc ceva de aici!
  dar era de datoria mea sa ma corectez, pentru ca exista riscul sa demareze mai departe careva telenovela “la a cata postare s-a facut referire la psihiatrie”, iar de aici alte si alte teorii ale chibriturilor total pe langa subiect.

 17. shrinkescu says:

  Ar fi, dupa parerea mea, o mare greseala sa stearga cineva, vreodata, randurile semnate “ani” de mai sus. Sunt de-a dreptul…patognomonice! Trebuie sa adaug cu toata convingerea ca eu nu cred ca noi, in SMRUK, privim de sus medicii (sau farmacistii) romani ramasi in tara, noi nu incurajam emigrarea si eu nu cred ca cei plecati, din proprie initiativa, nu isi iubesc in continuare tara de bastina, ba chiar multi viseaza sa se intoarca la un moment dat si sa contribuie la bunastarea romanilor si a Romaniei. Imi pare sincer rau ca “ani” got the wrong end of the stick…

  Claudiu

March 30, 2011
9:17 am
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Fiindca nu ma refeream la "toate analizele" ….la practica de a trimite la "renumite" laboratoare pt analize (pt comisioane)…..as vrea sa-i rog pe cei din campul muncii romanesc sa imi explice…daca nu mie, atunci celor ca mine ,care nu stiu ce ii asteapta in viata si in practica medicala,de ce se recomanda acele analize si investigatii " excesive si de multe ori inutile" ?

Din ce stiu eu este ceva de genu : analize multe rezulta ca ai activitate iar activitatea se reflecta in salariu sau remuneratie de la spital.

Va multumesc,

@ ella : Raspunsul la  intrebarea dumneavoastra este NAIVITATE ,pasiune si dorinta de a face ceva sa ajutam...si nu sa fim doar o alta existenta care se naste ..supravietuieste si moare.

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

March 30, 2011
8:49 am
Member
Forum Posts: 4
Member Since:
March 12, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Cred că simţim cu toţii că  doctorii sunt supuşi unor presiuni pe mai multe planuri: pe de o parte  pacientul e mult mai "informat"  din media sau de pe internet  şi vine la doctor cu "temele făcute", cere investigaţii sau tratamente aşa cum a citit pe forumuri. Doctorul lui e nevoit să neutralizeze ideile preconcepute cu care intră pacientul  în cabinet şi să îl  convingă că aibă încredere în judecata lui medicală fără să creeze impresia că refuză dreptul la tratament  şi investigaţii sau că face economie pe spinarea  pacientului respectiv. Asta necesită muultă energie, argumente potrivite, tact. Dar ce-l mai important este să reuşeşti să convingi pacientul că TU, medicul lui, şti şi faci ce e mai bine pentru el. Prin siguranţa profesionaliă pe care o inspiri, prin dedicare, printr-o bună comunicare, trebuie  să obţi încrederea pacientului şi să o păstrezi pe termen lung.

E mult mai uşor de  zis teoria decît de aplicat. Dar, dacă NOI, nu ne implicăm, dacă nu contracarăm cu mijloacele noastre această tendinţă la suprainvestigare şi supratratare, întreţinem prin pasivitate, un cerc vicios care se întoarce şi împotriva noastră, nu doar asupra pacientului şi asupra sistemului medical . E ca si cum ne furăm căciula. Suntem inevitabil legaţi în acest trio: pacient - medic - sistem medical. Iar noi suntem la mijloc. Suntem angajaţi la doi stăpîni.

Mai trebuie să rezistăm şi presiunii firmelor producătoare de medicamente şi laboratoarelor de investigaţii.

Nu e un secret că la noi în ţară, într-un sistem medical veşnic în agonie, mulţi medici de toate specialităţile recomandă analize şi investigaţii (excesive şi de multe ori inutile) DOAR la anumite laboratoare  de unde ei încasează comisioane substanţiale (15 -20 % din valoarea analizelor). Ori, asta nu mai e medicină, e comerţ pur.

Aceeaşi colegi, recomandă ANUMITE medicamente de la anumite firme producătoare, care îi recompensează în diverse moduri: (o sponsorizare, un congres extern).

La simpozioanele interne la care suntem invitaţi de obicei gratuit, profesori reputaţi,  promovează pe bani foarte buni imedicamente de multe ori concurente, cu aceeaşi convingere. Eu, medicul practician, cu cine votez? De unde ştiu cît e adevăr ştiinţific şi cît e  interes comercial? Îmi este permis să am şi eu o părere? Am dreptul să judec cu mintea mea şi să nu înghit toate gogoşile care mi se bagă pe gît?

Pentru că ştiu cum "merg" aceste afaceri, ajung să mă îndoiesc de calitatea şi realitatea chiar a unor studii. Ieri se promova agresiv un medicament "revoluluţionar" (ex. VIOX. REDUCTIL, FOSAMAX), azi aflăm că e chiar nociv sau strebuie scos de pe piaţă.

Mai sunt şi atacurile sub centură ale firmelor de medicamente  între ele, care tot prin noi acţionează. Pe cine să crezi?

Ce să mai vorbim de scandalul uriaş din jurul gripei H1N1? Cîţi bani s-au pierdut atunci cu antivirale,  cu vaccinul, cu propaganda?

Nu vreau să vă sugerez să ne lamentăm ci SĂ REZISTĂM ÎMPREUNĂ.

Am citit si eu articolul recomandat de FANU dar si comment-urile. Se pare că problemele medicilor sunt cam aceleaşi peste tot.

March 29, 2011
11:41 pm
ella carmaciu
Guest

merci, Fanu, foarte bun articol.

 

noi doctorii suntem toti speriati in cazul in care vom fi dati in judecata, pacientii sunt tot mai demanding si mai litigiosi, investigatiile sunt tot mai accesibile si mai scumpe, drug companies sunt tot mai aggressive in advertising, mass-media este tot mai busy in a-i face pe pacienti aware ca exista tot felul de boli si tot felul de medicamente...

 

cine mai vrea sa se faca doctor in ziua de azi si de ce?

March 29, 2011
5:52 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ca un raspuns la cele spuse  de Dna. Dr. Mariana Vicol ...as vrea sa prezint o practica general valabila...cam prin toate spitalele in care am facut stagii:

" -Deci ce analize cerem pentru domnul/doamna/copilul domnilor doctori?

  - Pai...o hemoleucograma, un exudat...si un examen O.R.L...

 - Gresit, luam tot si  urinare si hepatice si un RxT...ca in practica o sa vedeti voi...."

(nu am inteles exact  fenomenul..dar tine ceva de bani..in functie de activitate )

Poate si de aici mentalitatea cu "toate" analizele. Zic doar ca nu e bine sa dam vina "doar" pe oameni, media si politicieni. Sunt perfect deacord ca resursele in sanatate sunt ridicole, salariile de tot rasul...si totusi atata risipa...

In 5 ani de facultate am vazut atatea cazuri simple ...trimise in spital la "specialist" ce puteau fi rezolvate intrun cabinet de MF...

Zic doar ca in unele locuri se incearca a fi economici cu banii publici 😉

Daring to Practice Low-Cost Medicine in a High-Tech Era

http://healthpolicyandreform.n.....pediatrics

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

March 29, 2011
10:09 am
ella carmaciu
Guest

Am putea sa deschidem un subiect in acest Forum intitulat "povesti adevarate cu medici si pacienti romani, si nu numai!". Sunt sigura ca toti avem astfel de istorii de povestit din toata lumea, nu numai din Romania! Cred ca ar fi un subiect foarte popular.

Ella

March 29, 2011
12:26 am
Member
Forum Posts: 4
Member Since:
March 12, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Bună Ella. Bine ai revenit acasă

Îmi pare  foarte rău că nu am fost la prezentarea ta de vineri la Conferinţa MF. Eu citisem pe un program  publicat online că prezinţi sîmbătă. Nu am putut să vin  joi si vineri (Cry), aşa că am venit sîmbătă special să te întîlnesc....Apoi  am văzut un alt program şi am înţeles că am ratat întîlnirea noastră. Nu am îndrăznit să te întreb din timp cînd, unde...Dar, te regăsesc aici, şi mă bucur.

Sigur că poţi să publici postarea mea, dacă crezi că poate fi interesantă pentru colegii noştri. Mă străduiesc să am păreri echilibrate. Încerc să văd problema şi din papucii medicului şi ai pacientului. Avem multe bube în cap, dar avem şi părţi bune. Uneori mă şi mir că mai putem să rămînem profesionişti, verticali şi  umani totodată. Se străduie prea mulţi să ne terfelească imaginea. 

În primii mei ani de tînăr medic generalist am lucrat pe ambulanţă, în Bucureşti. Să vezi ce poveşti am de acolo...fiică-mea mă asculta fascinată. Acum le spune colegilor englezi. Laugh

March 28, 2011
10:53 pm
ella carmaciu
Guest

Mariana, ai fi de acord sa publicam acest mesaj al tau ca articol pe acest website? Este foarte bine scris si reprezinta o realitate, asa cum este ea vazuta de un medic roman care practica in Romania.

March 26, 2011
9:36 pm
Member
Forum Posts: 4
Member Since:
March 12, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Eu cred că s-a creeat în toţi anii de dinainte şi după decembrie  '89  imaginea falsă, că TOŢI medicii români primesc şpagă, iar dacă nu primesc, nu îşi fac meseria sau chiar  lasă oamenii să moară.

Această aberaţie, este întreţinută cu voluptate  de media - amatoare de subiecte de scandal. cu audienţă maximă la o anumită categorie de concetăţeni,  spre satisfacţia autorităţilor  care nu au nici un chef să corecteze salariul umilitor acordat medicilor,  pe motiv că ei "nu produc"  nimic şi oricum, compensează cu "şpagă".

Adevărul este că majoritatea medicilor, cu excepţia chirurgilor (nu toţi), nu primesc şpagă; Nu doar pentru că e "nedeontologic" ci pentru că pur şi simplu pacientul român  mai mult se plînge  că dă  şpagă doctorilor decît dă în realitate ;  el ştie că "plăteşte asigurări" (chiar dacă nu plăteşte), şi atunci crede că i se cuvine TOTUL: el îi cere doctorului  să-i facă "toate" analizele pentru că vecinu lui are cancer şi vrea să vadă dacă nu are şi el; pacientul român chiamă salvarea pentru că "e răcit cobză" şi nu merge la doctorul de familie fiindcă trebuie să stea la coadă,  aşa că sună mai bine la 112 şi cere o salvare URGENT ( dacă "room service" vine în 10 minute şi se poartă frumos poate  îi dă şi 50 de lei).  El, pacientul,  vrea să facă tomografie sau RMN pentru că îl cam doare capu', se gândeşte că are vreo tumoră. Sau intră în cabinet plesnind de sănătate, îţi pune o pungă de cafea pe birou şi îţi cere 14 zile de concediu medical, că trebuie să culeagă via sau să zugrăvească .De foarte multe ori, odată întrat în cabinet, solicită consultaţii şi servicii medicale pentru tot restul familiei, care evident nu e de faţă, sau chiar pentru animalele sale de companie.  Urmează o listă de plîngeri despre ratele la bancă, costul meditaţiilor juniorului, scumpirea benzinei,  procese etc. Va trebui să îl consolezi şi să faci psihoterapie.  Dacă e complet satisfăcut, primeşti şpagă o ciocolată (Pret 3 lei) sau cafea şi un zîmbet de satisfacţie care îţi umple inima. Încă un pacient fericit  iese pe uşa ta.

Aşa apreciază măria sa pacientul, dacă esti sau nu medic bun. Asculţi tot, rezolvi tot şi nu îi refuzi nimic din ce se aşteaptă să primească.

Un studiu european  prezentat azi de dr. Cristian Oană la Conferinţa medicilor de familie din Romania, arată un element care ne diferenţiază semnificativ de ceilalţi:  pacientul romîn este mult mai pretenţios decît pacienţii din Suedia, Polonia sau Estonia. El se asteaptă ca medicul lui de familie să îl ajute în toate problemele, inclusiv psihosociale. Culmea e că, medicul de familie face faţă cu brio, conform rezultatelor studiului.

Dacă însă vreuna din cerinţele lui nu e satisfăcută, comentează vizibil  ofensat mai întîi la uşa cabinetului, aşteptînd susţinerea celorlalţi pacienţi, apoi în faţa blocului sau în parc, cu alţi pacienţi nemulţumiţi. Pînă la urmă, criticarea medicilor, a profesorilor şi  a ...oricui în afara de EL,  sunt  subiecte numai bune pentru defulare, în timp ce sparge seminţe sau  socializează la o bere.

Nu este de mirare că foarte mulţi din colegii noştri, devin indiferenţi, blazaţi,  unii chiar frustraţi, şi sper că foarte puţini dintre noi, devin "negustori", aplicînd tehnici mai mult sau mai puţin transparente prin care "storc" bani sau alte foloase de la pacienţi. Prezentarea cu surle şi trompete a acestora în media, creează impresia că toţi facem la fel. Astfel de cazuri, ar trebui izolate profesional prin ridicarea dreptului de licenţă. Condiţionarea actului medical, trebuie cercetată obiectiv şi sancţionată de Colegiul Medicilor.

Demnitatea noastră este călcată în picioare de guvernanţi, de pacienţi, de media şi din păcate, din ce în ce mai mulţi caută recunoaştere în afara graniţelor ţării.

February 16, 2011
12:23 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Cititind cele scrise de Alin mi-am adus amine de Slavici si-al lui Popa Tanda din satul Saraceni...

Cred ca saracia "cea mai grea" este urmarea tinerilor care pleaca din tara sau urmeaza specialitati "banoase" fara sa tina cont de adevaratele inclinatii. In spitale mai rar am vazut doctori "saraci"/ asistente "sarace" - sau poate doar in comparatie cu situatia mea nu mi se pareau saraci. Cel mai trist era sa constat lacomia, nepasarea si agresivitatea fata de alti confrati, sau fata de pacienti.

Nu vreau sa generalizez, am intalnit si doctori adevarati, buni-profesionisti, indragostiti de meseria lor - am stiut sa-i recunosc si am avut si noroc. Pana la urma, omul sfinteste locul, nu?

February 16, 2011
11:15 am
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

In spiritul lui Shrinkescu zic si eu ca extremele nu sunt bune.

Sa iti pierzi cumpatul e mai usor decat sa ramai lucid. Conditionarea actului medical este o realitate trista foarte greu de cuantificat statistic. Eu n-am apucat sa profesez ca medic in Romania. Totusi experienta de viata m-a invatat sa nu ma reped sa emit judecati de valoare. Omul se ridica deasupra animalelor prin inteligenta. Doar ca inteligenta nu este atotputernica/infailibila. Inteligenta nu are nevoie de explozii nucleare pentru a fi invinsa. E de-ajuns saracia, foametea, boala, frica, lipsa de stimulare intelectuala, inrobirea.

Sa nu uitam ca nu toti oamenii sunt inzestrati de la natura cu aceeasti inteligenta. Eu unul am fost nevoit sa accept timpuriu ca geniul este o idee romantica (fortat mai ales de dovada contrariului in cazul unor performante trecute ale subsemnatului). Neputand fi eu insumi genial, in mod destul de ingust probabil, am ajuns sa apreciez oamenii buni, manat evident de motivatia ca bunatatea este o virtute care imi este si mie accesibila. Si cand spun bun nu vreau sa se inteleaga "inofensiv" si "cuminte".

Problema Romaniei este dupa parerea mea saracia. Prin intrarea in UE s-a creat o alternativa pentru multi. Acum 20 de ani granitele erau inchise si un pasaport era ceva aproape imposibil de obtinut. Poate multi nu-si dau seama, dar sunt liberi. Liberi sa plece, liberi sa ramana, liberi sa se intorca. Liberi si absolut responsabili de ceea ce fac/nu fac.

 

Dupa parerea mea spaga din spitale este supraapreciata. Nu mai exista spaga in spitalele din Romania. De ce? Pentru ca nu mai are lumea de unde sa dea. Eu nu as lua masuri anti-spaga. Eu as lua masuri anti-saracie. De la distanta e-adevarat asta imi place sa cred ca fac. Mie trebuie sa imi fie bine ca sa va pot ajuta pe voi, pe urma voua trebuie sa va fie bine pentru ca singur nu ma descurc si impreuna sa ii putem ajuta pe cei de-acasa care ne sunt dragi. Pentru ca rautatea si infractionalitatea nu sunt pana la urma decat un soi de incapacitate de a mai judeca...de foame...de frica...de boala...de rusine...de saracie.

Alin

February 14, 2011
5:43 pm
shrinkescu
Guest

Eu dau exemple dure, cam exagerate, sa fie cat mai clar mesajul...

 

Claudiu

February 14, 2011
4:15 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Cleopatra claar =))

…"A smart man lives to fight another day" …dar nu ma refeream la chestii de viata si de moarte…ci de orgoliul tipic astora cu coama 😀

20 aug…acum 24 de ani :D…si poate inca naiv, cum zicea Adrian I.

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

February 14, 2011
2:56 pm
shrinkescu
Guest

Si eu tot leu..sfarsit de iulie..saraca mama acum 50 de ani...

 

Daca un idiot te ameninta cu o arma si iti spune "zii ca numele tau nu e Fanu, ci Cleopatra, altfel te impusc!", ce-i raspunzi? "Fanu", ca sa nu compromise your principles?

 

Eu prefer un om inteligent, care pt un scurt moment fatidic se va numi Cleopatra, desi are doua sau chiar trei txxxxxxxe,  prefer un las destept dar viu unui erou mort si putin cam prea rigid cand vine vorba de principii...

 

Dar asta e o parere pur personala...si nu are neaparat legatura cu plecatul sau nu a oricui in Anglia...

 

Claudiu

February 14, 2011
2:07 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Tocmai fiindca stiu realitatile de zi cu zi….si nuantele de gri,prefer sa plec pentru a nu fi nevoit sa renunt la principiile mele.

Da, realitatea…ne pune in situatia de a accepta atentii de la pacienti. 

Sunt un om care stie ca reteta succesului este compromisul, insa nu fac compromisuri in defavoarea demnitatii proprii. Nu voi accepta pt ca nu m-as mai simti barbat, nu voi accepta pt ca nu m-as mai simti bine cu mine,nu voi accepta pt ca in viata asta vreau "sa imi depasesc conditia".

Am ales aceasta profesie pt ca nu vreau sa fiu …o simpla existenta pe pamant…vreau sa fac bine..sa daruiesc.Am dat la medicina pt ca am crezut ca cineva o sa-mi desluseasca misterele vietii…

Si era o vorba pe timpul "regretatului tovaras" : "Medicina e facultate de Domni, politehnica e facultate de tovarasi"

Daca idealurile si principiile mele..nu-mi permit "luxul" unui trai decent in tara….sunt liber sa plec acolo unde cred de cuviinta. Nu ma tine nimeni legat…intrun sistem in care in fiecare zi…as tot rupe cate o bucatica din demnitate…

Nu m-as putea simti Domn..cu demnitatea stirbita zi de zi…A nu se intelege ca ofensez pe cineva, sunt un Leu cu un orgoliu pe masura..si poate asa ii raspund si lui Shrinkescu …de unde latura asa extremista 😀

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

February 14, 2011
1:38 pm
Member
Forum Posts: 65
Member Since:
July 18, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

@Fanu

 

Sunt încă student, însă nu mi-a trebuit mult să îmi dau seama că în România nu merge cu atitudinea de Holier than thou, sau pe româneşte, "mai catolic decât Papa". Da, dacă gândim idealist, foarte corect, dar într-un sistem defectuos precum al nostru, idealismul e rudă de gradul întâi cu naivitatea, ca să fiu delicat. Mai devreme sau mai târziu vei face compromisuri, sau vei fi forţat să faci compromisuri, mai ales dacă respectivul medic primar la care eşti repartizat îţi condiţionează ascensiunea profesională asupra acestui lucru.

 

Dacă ai noroc să nu pici în tutela unui medic care nu şi-a vândut încă sufletul, şi situaţia materială a părinţilor îţi permite un sprijin suplimentar faţă de salariu, atunci da, se poate trăi şi se pot pune în aplicare principiile de care vorbeşti. Dar te rog, să nu-mi zici că dacă ajungi în clinică cu salariu de 11 milioane (în cazul fericit), pierzi zile şi nopţi lucrând zeci de ore peste limita legală tratând necondiţionat feluriţi pacienţi, şi unii dintre aceştia după ce actul medical a fost întocmit, insistă să îţi răsplătească dăruinţa, tu n-ai să accepţi. Asta în condiţiile în care tu ai de plătit chirie, mâncare, haine, cărţi şi câte altele.

 

Scuză-mă, dar nu se poate. Ceea ce ne oferă pacienţii sub formă de recunoştinţă, este o umilinţă la care, cel puţin în primii ani, suntem nevoiţi să ne supunem. Bineînţeles, asta nu înseamnă că am să accept ultimii bani ai unui pensionar, dar totuşi.

 

În momentele mele de meditaţie şi psihanaliza, mai îmi place şi mie să-mi aduc aminte de ceva pasaj din Vechiul Testament, care spunea (parafrazând) "Cine ţine toată legea, şi greşeşte doar într-un singur punct, se face vinovat de toată", însă asta se aplică într-o lume perfectă. Ori la noi nu poţi privi în alb şi negru, pentru că mereu există tonuri de gri, şi să fii orb în mod voit la aceste lucruri, presupune un semn de imaturitate. Cu atât mai mult dacă şi vrei să emigrezi după ce termini facultatea, nu se cade să be all high and mighty în condiţiile în care tu oricum vrei sa pleci. Dacă doreşti schimbare, atunci stai şi atentează la ea, că vorbele toţi le cunoaştem.

 

Problema la noi nu rezidă doar în sistemul medical, ea porneşte de la rădăcină, de la firea omului, de la atitudine, de la natura noastră lacomă. Până nu vor fi nişte oameni la putere (şi şi cu majoritate în parlament) care doresc binele colectiv deasupra celui propriu, nu ne vom dezvolta ca şi naţiune veci pururi.

 

Însă eu am să mă limitez cu deliberările filosofice, pentru că sunt un om resemnat, şi în mintea mea România nu mai există.

 

-Adrian

February 14, 2011
1:31 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

 Teoretic sunt deacord, calea de mijloc este si mereu va fi cea de preferat, insa daca se vrea a se face ceva…sunt necesare reguli clare cat mai simple si fara exceptii…altfel comisia/juriul care v-a trebui sa decida infractionalitatea unei astfel de actiuni si exceptiile pe baze de etica si moralitate ,ar putea fi mai sensibile decat am dori si ne trezim cu medici care mai de care cu calitati de invidiat.

Comisie: " tu nu ai cerut si ai primit putin esti liber, tu ai cerut ca nesimtitu' la arest"

 Cine garanteaza etica si moralitatea comisiei/juriului …si cine garanteaza ca sensibilizarea pe criterii etice/morale nu ar putea fi coruptibila.

 Nu spun ca planul meu nu are defecte….insa de undeva trebuie sa se inceapa. Ideea mea  cu frica de pedeapsa ii pune sa-si ceara drepturile acolo unde trebuie..iar cu timpul…vor ajunge la salarii "mai mult decat decente". Daca ramanem cu aceeasi mentalitate "las ca merge si-asa" si consideram spaga un lucru obisnuit si general acceptat…in mod cert sistemul nu va avansa.

Ne vom "bucura" in continuare de medici care conditioneaza actul medical..pe cat vom admira marile nume ale medicinei romanesti.

 

PS: Nu prea sunt deacord cu americanizarea asta..dar ce sa-i faci…m-am pregatit:D

Ce aveau Dragobetele noastre,nu stiu!?

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

February 14, 2011
12:26 pm
shrinkescu
Guest

Draga Fanu,

 

Nu stiu daca acest website este cea mai buna cutie de sapun pe care sa ne suim, ca in speakers' corner din Hyde Park. Ar fi pacat daca am contrazice pe Aristotel, care spunea cu mii de ani in urma, ca drumul de mijloc e cel mai bun. Prea multa politica pe acest forum nu e buna, asa cum prea putina politica nu e buna. Extremele nu sunt bune, si urasc cu toata fiinta mea doctorii care conditioneaza actul medical de primirea unor spagi, dar ii inteleg perfect pe cei care accepta cadouri bine-meritate de la cei care vor sa-si arate nu numai recunostinta, dar si cunostinta faptului ca salariile multor medici romani au fost si au ramas penibil de mici fata de cat ar merita sa fie. In Anglia nu cred ca nu se primesc cadouri de frica unei pedepse sau din dorinta de a respecta legea, ci fiindca venitul legal al medicilor aici este mai mult decat decent si foarte rar pacientilor le da prin cap sa mai aduca un buchet de flori sau o cutie de bomboane...

 

A propos de buchet de flori, ai pregatit deja unul pt iubita ta de Valentines Day???

 

Claudiu

No permission to create posts
Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
5 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73