Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Romania is still home
August 15, 2015
1:09 pm
VIP Member
Forum Posts: 276
Member Since:
April 28, 2015
sp_UserOfflineSmall Offline

Desi ma aflu intr-un moment al carierei mele aici, in UK, cand lucrurile nu pot merge decat inainte, "home" pentru mine va fi intotdeauna Romania.
Observ, de cateva zile, pe o retea de socializare, cea mai ampla "revolta" a medicilor din Romania la care am fost martora vreodata. Marturisesc, "revolta" nu e cuvantul potrivit. E o uimire si totodata o speranta. Este prima data cand vad atata determinare, atatea voci strigand impreuna ca s-au saturat de un sistem pe alocuri nedrept si "intepenit", rezistent la schimbare. Salariile absolut indecente ale unui medic roman sunt doar o mica parte din nemultumirile tuturor, asta o stiu sigur. Dar cum nimic nu se schimba din temelii dintr-o data, e macar un punct de pornire.
Am atasat articolul care vorbeste despre propuneri de schimbare. Personal, l-as numi "suntem intr-o profunda confuzie, am schimba ceva, dar nu stim ce; dar poate reusim sa aruncam niste praf in ochi'. Scuzati-mi cinismul.

Monica

O inițiativă legislativă de majorare a salariilor medicilor din spitalele publice prinde contur. Este vorba de o propunere, din partea conf. dr. Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, de majorare a salarului medicilor la 150%, din 2016 până în 2018.
”Este o inițiativă ceva mai nouă, legată de creșterea salariilor medicilor. Este o propunere personală. Este vorba de posibilitatea plății salariilor medicilor, predictibilă cu o creștere de 150%. Propunerea personală este ca aceste salarii să poată fi date printr-un program multianual aprobat, să vină practic din bugetul de stat prin transfer către fondul național unic de asigurări de sănătate prin fondul de echilibrare al fondulului național unic de asigurări de sănătate, practic de la Ministerul Sănătății”, a declarat conf. dr Florin Buicu într-un interviu acordat Revistei MedFarm, ediția print din luna iulie 2015.
Ce înseamnă această majorare?
Inițiativa legislativă prevede ca venitul medicilor să crească anual, începând cu anul 2016, până în 2018 cu un coeficient de multiplicare de 1,5 calculat pe suma din anul anterior. ”Este o inițiativă pe domeniul sănătate nu are legătură cu legea salarizării. Dacă un medic are, de exemplu, un venit de 1000 lei în 2015, în 2016 va avea 1500, în 2017 va avea 2250 lei, iar în 2018 va avea 3370”, a explicat algoritmul majorării salarului conf. dr. Florin Buicu la Adevărul Live din data de 13 august 2015.
De unde vin banii?
Din bugetul de stat prin transferuri pe fondul de echilibrare la Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.
”Adică medicul va fi plătit tot de casa de asigurări de sănătate, din fond, dar suma care vine să plătească salariile medicilor va veni din bugetul de stat. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că la actuala decontare a cazurilor medicale vom putea plăti cu aceeași sumă doar serviciul medical, iar partea de salar de onorariu a medicului să fie cumva separată”, a venit explicația din partea medicului.
Potrivit președintelui Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, în spitalele publice din România sunt 13521 de medici, adică medici peste 60 ani sunt în jur de 2800, medici între 50-60 ani aproximativ 2800, medici între 40 și 50 ani aproximativ 3200, între 30-40 de ani aproximativ 3200 și sub 30 de ani 407.
Efecte asupra întregului personal din sistemul sanitar
Efectul majorării salarului medicilor atrage după sine condiții care permit majorarea veniturilor întregului personal din sistemul sanitar.
”Prin crearea spațiului bugetar reprezentat în momentul de față de salarul medicului din total cheltuială obținem, de fapt, posibilitatea creșterii altor categorii de personal cu acea sumă ocupată, de fapt, de salarul medicului din total cheltuieli.
Astăzi, spitalul cheltuie din 1000 lei 700 pe salarii și 300 pe medicamente, mâncare etc. Din 700 lei cheltuieli de personal, cheltuiala cu salariile medicilor, în funcție de tipul de spital, este cuprinsă undeva între 10 și 30%. Dacă noi acea sumă o acoperim dintr-o altă sursă vom avea posibilitatea menținerii actualului tarif pe caz ponderat la nivelul spitalului și să creștem salariile altor categorii de personal decât medicii cu un procent cuprins între 10-30%. Intenționăm să modificăm filosofia de deconatre a serviciilor medicale”, a subliniat conf. dr. Florin Buicu.
Inițiativa, salutată de Ministerul Sănătății
Inițiativa a fost deja discutată, cu partenerii, după afirmațiile medicului și este agreată de Ministerul Sănătății. Prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prezent și el la emisiunea adevărul live, a spus că ”este un proiect legislativ care este de natură să aducă o îmbunătățire a salarilor întregului personal sanitar” și va avea efecte importante, în cascadă. ”O dată, va permite o plată raportată direct la activitate, performanță. Există medici chirurgi într-o secție care fac o sută de operații pe lună și alți fac 10 sau 3 și salarul lor este egal. Nu e firesc să fie așa. Ar permite o plată în funcție de activitatea reală. Al doilea lucru care va fi determinat de această inițiativă cât și de cea de posibilitatea opțiunii unui pacient pentru un anume medic este încurajarea asigurărilor private. Dacă la sistemul public se va aloca o sumă pentru onorariul medicului, de la buget, privatul care intră în contract cu Casa va primi plata pentru serviciu iar pentru onorariul medicului va putea oferi fie posibilitatea plății directe, fie va fi încurajată oferta de asigurări private. Astfel, o firmă de aisgurări private va putea să spună oricărui cetățean: dacă vei avea nevoie de un serviciu medical complex și vei dori să optezi pentru un anume expert sau vei dori să mergi la un serviciu privat în loc să scoți bani din buzunar neprevăzut îți ofer această asigurare prin care noi includem și această opțiune, pentru un anume expert pe lângă poate alte beneficii specifice unei asigurări medicale”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc.

Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
10 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73