Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
Din presa romaneasca
July 22, 2011
6:41 am
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

:))) Pulsul la iliaca. Mi-a placut asta.

Ză point e ca nu e atat de usor sa te orientezi la probleme vasculare. Daca medicul respectiv nu a stiut sa ia pulsul la radiala era clar ca n-o sa stie unde sa palpeze pentru dorsalis pedis sau tibialis posterior. Examinatorul nu a facut decat sa o inece si mai tare. In scoala romaneasca pe mine nu m-a invatat nimeni sa verific pulsul la membrele inferioare ca parte din examenul fizic general desi este foarte important. Nu am fost de asemenea invatat nici cum sa caracterizez pulsul pe care il simt (normal/expansile), sa compar cele doua hemicorpuri sau diferenta intre membrele superioare si cele inferioare. Nu mai vorbesc de hand held doppler, ABPI, examinari duplex, CT sau MR angio.

Exista multe aspecte ale practicii medicale la care studentii de aici au expunere net superioara studentilor din Romania. Informatia care le este furnizata este mai realista, este prezentata logic si tuned la nivelul lor. Am insirat toate arterele alea ca sa incurajez pe toata lumea sa se gandeasca la problemele astea. Anatomia descriptiva care domina scoala romaneasca nu este eficienta/realista. Eu unul am invatat anatomia in UK dupa terminarea facultatii. Ce stiam din Romania, stiam de la sedintele de disectie din primii doi ani si de la sala de operatii unde mergeam in vacanta. Din cursurile aride de anatomie nu mi-a ramas decat ca Papilian era scump de cumparat si sa gasea greu.

To conclude, exista diferente nete intre sistemul romanesc si cel britanic. E bine ca oamenii sa fie avizati.

Acu' ma duc sa iau pulsul la un ward round in care lucrez 1/4 SHOs cu vreo 50 de pacienti din care 20 de outlieri. Restul sunt off sick/annual leave/ study leave samd – asta ca sa arat si probleme sistemului britanic.

A

July 21, 2011
11:40 pm
Moderator
Forum Posts: 120
Member Since:
July 14, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Ai ma Aline, ca eu n-am vazut pe nimeni sa ia pulsul la iliaca.....(totusi nu uita ca eu sunt psihiatru ;-))
Femurala, poplitea, tibiala posteriora si dorsala pedis - cam astea le luam de rutina. Pentru restu'....sa castige o paine si ala de la doppler.

Alex

July 20, 2011
10:37 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Pe vremea cand am facut rotatia de chirurgie vasculara am avut surpriza reala sa aflu cati din colegii mei nu stiu sa faca un examen vascular de baza la membrele inferioare. Ma refer atat la HO cat si la SHOi. Am vrut chiar sa facem un audit pe tema asta.

 

However, scoala medicala are multe shortcomings si intrarea in sistem direct la nivel de SHO fara experienta prealabila aduce cu sine momente jenante. Mi-ar fi placut sa spun ca articolul la care face referire Mihaela relateaza evenimente neverosimile - din pacate tabloul descris este verosimil.

Va invit pe toti sa va faceti un examen de constiinta si sa va intrebati cati puteti numi urmatoarele:

CI - Common Iliac

EI - External iliac

II - Internal Iliac

CFA - ?

PF - ?

SFA - ?

Pa - ?

TP trunk - ?

Fib -?

ATA - ? -->dorsalid pedis

PTA - ? --> tibialis posterior

Poate am gresit vreuna? :)) Care spunea ca e usor cu pulsurile astea?

A

July 20, 2011
9:35 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

http://www.irishtimes.com/news.....10763.html

The inquiry was told there were concerns about the competency of Dr Asia Ndaga (31), who qualified in Romania in 2008, from the moment she joined the hospital on July 1st, 2010.

“I obviously got a bit of a shock with that, so I asked her to take the patient’s pulse in his feet,” said Dr Mulpeter. “She put her two fingers on areas of the foot where you would not feel a pulse.”

 

Doamne fereste!

July 6, 2011
8:48 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
July 6, 2011
8:06 am
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

@Mihaela

Un sistem oarecare nu va putea da cu mult mai mult decat media de performanta a tuturor sistemelor care alcatuiesc entitatatea respectiva. Cel mai important skill pe care l-am preluat din scoala romaneasca a fost sa scriu si sa citesc. Pe urma, cel putin in cazul meu, scoala romaneasca a cam dat-o in lambada. Iti vorbeste un om care a castigat Olimpiada de Filosofie fiind elev la Liceul Sportiv.

@Fanu

Sunt de-acord ca elevii nu invata si dascalii nu isi dau interesul. Sunt de-acord si ca se arunca prea mult responsabilitatea de la unul la altul si nimeni nu face mai nimic. Din fericire exista Internetul si e relativ accesibil in Romania. In cazul meu Internetul a facut toata diferenta in ceea ce priveste progresul profesional – ?dovada ca progresul e legat de raspandirea tehnologiei.

A

July 5, 2011
9:43 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Aaa...nu am spus ca sunt pe Pubmed, dar va multumesc oricum. KissKissKiss

@Bogdan: 1) studiile in UK nu sunt asa costisitoare precum se aude. Cine a terminat facultatea/ studiile postuniversitare aici poate sa vina cu mai multe detalii; 2) rezi in RO se poate concretiza in sprijinirea peretilor, nu te contrazic.

July 5, 2011
7:17 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

@Alin: Felictari pentru maxima…atat de adevarata. Fiecare dintre noi are macar o povestioara care se muleaza pe vorbele de mai sus.

@Mihaela: Felicitari pentru Pubmed!

@Bogdan: Nu cred ca e bine sa ne bucuram de nereusita unor elevi …dar multi, foarte multi merita ce li se intampla.  Prea multi vad in "cocalarii" si "pitipoancele" din monden…modele de viata. Prea mult au fost mediatizate astfel de non-valori…si prea putin adevaratele valori ale societatii  romanesti.

Completare la ideea cu Eliade ….cati dintre cei "picati" stiu cine e Mugur Isarescu.

(vezi declaratie :http://www.hotnews.ro/stiri-es.....tomani.htm)

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

July 5, 2011
6:49 pm
Bucuresti
VIP Member
Forum Posts: 125
Member Since:
July 27, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

1) In UK sau USA sau alte tari cu adevarat europene studiile costa, nu sunt gratis, asa ca cine are o diploma de la o facultate de rasunet din UK are si spate de la parinti inca din liceu (atat intelectual cat si financiar), deci uite o diferenta. Sa fim fericiti ca in .ro facultatea e oarecum o gluma si ieftina/accesibila pentru toti si ca UE o echivaleaza cu a lor; din proprii lor absolventi ies cu zecile, nu cu sutele ca in .ro si admiterea este foarte serioasa. De aia francezii vin la Cluj sa faca facultatea ca apoi sa intre in rezi francez. Dpmdv, daca faci imprumut pt toata facultatea in USA sau UK si nu esti ajutat din familie viata incepe la 45-50 de ani cand termini ratele ca casa si la cele de invatat, deci not worth it. Tot americanii au o vorba: "if you're rich you go to college, if you're poor you go to work". Ca medic esti stundent toata viata.

2) A nu se confunda academicul cu real life. Exista si o carte: "Straight A never gets you rich". Cu alte cuvinte, lupta de dupa facultate incepe, si pe mine ma distreaza aia care in CV pun ca au fost buni la baschet in scoala generala. Poti sa fii super bun academic si sa sprijini peretii ca rezident sau sa tii departatoare si sa fii un 0 barat la 35 de ani, cand altii sunt asistenti universitari.

3) Autoeducatia si spiritul critic in a alege din informatia abundenta din ziua de azi ce anume sa citesti e esential ca sa ajungi peste concurenta la ~30-35 de ani cand incepi sa mirosi medicina. Knowlegde is power, cine are info in plus depaseste. De aceea eu nu-s de acord cu standardizarea dupa ghiduri. Cine citeste, se orienteaza, se autoeduca si se informeaza in plus ajunge mai sus de gloata. 

Ce ar fi daca toti cei 4000 de absolventi dintr-un an ar fi copii la indigo? Cum selectezi unul care sa fie profesor?

Mie imi pare bine ce a fost la BAC…tara de fotbalisti si dansatoare ce suntem. Ii intrebi de Eliade si ei raspund de Pervesul de pe targu ocna.

felicitari pt pub med

July 5, 2011
6:11 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

@Alin :  De ce se cere exigenta numai la examen si in timpul anului scolar nu? A nu se intelege ca sunt de acord cu frauda, dar parca si activitatea din scoli ar trebui monitorizata mai bine.

Daca in preuniversitar ar functiona autoeducatia ce rost ar mai avea ca elevii sa mearga la scoala? Dupa logica asta ar putea sta acasa cu manualele in fata si ar scuti parinti de cheltuieli suplimentare.

Nici cu sintagma "si-asa prea multi au diplome" nu rezonez, in conditiile in care acele diplome si mediul universitar in sine dau sansa unui om cu origini mai umile sa urce o treapta in societate. Daca si in UK s-ar urma aceasta ratiune in legatura cu diplomele din RO, nu cred ca ne-am mai putea inregistra in GMC doar pe baza unor hartii.

Cat despre prosti, nu mi-e frica. Intr-o societate normala sunt asezati acolo unde le e locul. Poate nici locul meu nu e pe Pubmed, dar ii apreciez pe cei care pot si reusesc onest mai mult decat mine.

WOW, sunt off topic! Sorry!

July 5, 2011
5:16 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Educatia este responsabilitatea fiecaruia dintre noi. Nu este responsabilitatea sistemului sa ne educe, este responsabilitatea noastra sa ne educam singuri si sa influentam inspre mai bine sistemul. Pe mine nu m-a frustrat in Romania ca nu am fost educat ci ca, nu de putine ori, am fost impiedicat sa ma auto-educ. Mi se pare o nuanta importanta.

Se pica la Bacalaureat? Foarte bine ca oricum treceau prea multi. Poate in felul acesta se mai diminueaza din facultatile particulare producatoare de prosti cu diploma. Stiti anonima asta?

"Cu omul prost şi neşcolit

Te lupţi un pic şi ai răzbit

Dar duci o luptă colosală

Cu prostul care are şcoală !"

Nu e rau. E bine.

A

July 5, 2011
12:19 pm
Exeter, Devon, Uk
Member
Forum Posts: 39
Member Since:
June 29, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Trist dar adevarat. Ce e si mai trist e ca medicina e intr-o situatie asemanatoare. Atat invatamantul medical cat si practica. Singura diferenta e ca inca nu "a pus nimeni camerele de luat vederi pe noi".3

July 5, 2011
10:21 am
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ca sa simplific tot ce se intampla in tara acum....

BAC-ul NU E GREU..daca inveti

BAC-ul se da la fel, de multi ani incoa....cu aceleasi formulari tampitele sau intentionate(cum am zis intr-un post mai sus)

           - singura modificare de structura: s-au scos Examenele orale (romana si limba straina) si s-a adaugat  proba competentelor digitale park

           - se dau in timpul anului si NU mai sunt eliminatorii

Faimoasa lege a educatiei nu este intrata in vigoare...oricum cei care au dat Bac-ul acum l-au dat dupa normele si curicula de pana acum. De aici se poate deduce ca nu Funeriu sau cine stie ce Guvern e de vina.

Singura "vina" a lu' Funeriu ..ar putea fi CAMERELE DE SUPRAVEGHERE.

De aici si rezultatele dramatice...dar adevarate. Acum se vede adevarata valoare a invatamntului dar si a elevilor.

Cine ar vedea cifrele...ar crede ca suntem niste genii toti....promovabilitate >90% 4-5 ani la rand...GAUSS si "clopoptul" lui se zvarcolesc in mormant.

 

Da sistemul e pe duca....

Da sa se traga un semnal de alarma....

DA sa se faca ceva....

DAR sa terminam cu mentalitatea....de a da vina unu in fundu altuia.

ELEVII NU INVATA(44% rata de promovabilitate) SI PROFESORII NU_SI DAU INTERESUL(28 de licee din tara promovabilitate 0.00%)

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

July 4, 2011
11:28 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Trist dar adevarat. Se face bravada din faptul ca anul asta nu s-a mai copiat la bac. Au fost necesare camere de luat vederi pentru a stopa frauda si apoi ministrul afirma ca acest examen le-a redat demnitatea profesorilor din preuniversitar.  Nu mai inteleg nimic...

Tousi bacul a fost o buna ocazie pentru cei din presa de a populariza un bildungsroman de M. Eliade: "Romanul adolescentului miop" :

http://www.romanialibera.ro/cu.....30180.html                                    

 

Cat despre:  http://www.adevarul.ro/actuali.....49357.html , ramane de vazut.

July 4, 2011
10:44 pm
Member
Forum Posts: 65
Member Since:
July 18, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Apropos de Bacalaureat (pentru cei neaflaţi în temă, sesiunea aceasta a Bacalaureatului 2011 a fost cea mai slabă din istorie), iată un video foarte hazliu care, din păcate, pe cât e de hazliu, pe-atât e de evocator situaţiei actuale a învăţământului românesc.

 

--> Hitler Bac 2011 - impresii

 

-Adrian

June 29, 2011
5:10 pm
Vaslui/Iasi
Member
Forum Posts: 717
Member Since:
April 14, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Formulari cel putin ambigue...ca sa nu spun malitios, au fost in multe alte ediitii minunate ale dramei numit BACALAUREAT.

Spre a-mi sustine afirmatia vezi anul 2006 :

partea a 2-a: argumentati daca e bine sa visezi,sa muncesti  sa iti depasesti limitele...sau fiecare sa se limiteze la ce poate..si sa faca doar ce stiu sigur ca pot sa realizeze.

Aici fiecare cu parerea lui...dar de unde stii care e parerea corecta...ca va vine sa credeti sau nu....parerea corecta era cea AUTOLIMITANTA...prin urmare..vizionarii..optimistii..si cei care tintesc la stele ...au fost penalizati. Sunt unul dintre ei.

partea a 3-a: sa se faca caracterizarea unui personaj..din operele autorilor Marin Preda, Liviu Rebreanu sau Camil petrescu....intelectual.

Poate unii nu au fost atenti...poate noi nu am citit destul...dar din scriitorii de mai sus...se numara urmatoarele mari opere:  Morometii, Ion, Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi. 

In cea din urma opera...personajul principal este un intelectual...dar Ion si Moromete...

Ce era de facut? : in Morometii ar fi trebuit sa vorbim despre fiul cel mic..Niculae daca imi amintesc bine, care mergea si el la scoala cand il lasa taicasu..halal intelectual...iar in Ion....nu era Ion era de fapt alta opera.

 

Acum ca am expus datele problemei....poate nu am invatat noi destul...poate era o treapta de selectie...poate au gresit...dar parca de la un examen de acest gen..te-ai astepta macar la claritate in exprimare si cerinte...

 

In ultimii 20 de ani...au fost 13 ministri la invatamant...fiecare cu ideile lor...iar noi tragem foloasele.

 

Fanu.

" Dacă soarta nu te face să râzi, înseamnă că nu eşti în stare să te prinzi de poantă."

June 29, 2011
1:19 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Pentru ca subiectul bacalaureatului la romana arde, m-am gandit ca un articol foarte bun ar fi urmatorul:

http://www.criticatac.ro/8515/.....tionala/  -

Pare ca si autoarea a elaborat un text dramatic despre felul in care sunt concepute subiectele si baremele de corectare la un examen national de limba si literatura romana.

June 27, 2011
7:50 pm
shrinkescu
Guest

Bravo Mihaela, sunt de acord ca autodenigrarea nu ajuta pe nimeni! Romancele, nu toate dar foarte multe, au niste trasaturi grozave, fizic si caracterial!

 

Claudiu

June 26, 2011
11:41 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Despre Londra si parcurile ei. N-am avut inca timp sa le vizitez, dar trebuie sa bifez si aceasta casuta cat de curand.

http://smartwoman.hotnews.ro/L.....ndon-baby-

"Nu seamana nici cu parcurile bucurestene, in care ai senzatia ca esti
urmarit de zeci de perechi de ochi care au iesit din casa pentru
binecuvantatul cascat gura la ce face vecinul si cu capra lui. Nu, in
parcurile londoneze fiecare isi vede de treaba lui cu relaxatul pe un
sezlong, cu hranitul veveritelor, cu dormitul pe iarba indecent de
verde, cu picnicul ad-hoc sub un copac oarecare. Nu te baga nimeni in
seama. Nu se uita nimeni la tine sa vada ce faci, cum esti imbracat, de
ce faci poze, adica genul ala de preocupare romaneasca de a-ti umple
timpul concentrandu-te asupra altora, si nu asupra ta.
" - altul care nu stie ca CCTV is watching you...

"Singurele fete posomorate, haituite, le-am vazut tot la niste
est-europeni, bulgari, albanezi, ceva de genul asta, care se duceau in
grup nu stiu unde.
" Cred ca se duceau la munca - asta n-a fost prea greu de ghicit. Poate ca fetele lor erau asa din cauza traiului bun cu care fusesera obisnuiti.

"De ce se imbraca saracacios si cu atata prost gust (romanii) sau
strident, "dress to impress" (niste rusoaice, una era complet imbracata
in alb, cu o jacheta scurta-scurta si o fusta si mai scurta sub ea,
totul alb, ciorapii albi, etc; prietena ei etala o jacheta cu imprimeu
leopard)
" - nu sunt de acord cu afirmatia referitoare la romani! Romancele au trasaturi delicate, sunt frumoase si elegante. Poate n-or avea suficiente reurse pentru a-si cumpara ultimele haine la moda, dar cu certitudine au bun gust - cel putin cele pe care le-am intalnit eu.

June 17, 2011
6:07 pm
North-East England
Member
Forum Posts: 81
Member Since:
September 6, 2009
sp_UserOfflineSmall Offline

Bogdan, here, if you lose your temper, you're OUT!

Dupa garda, dupa masa, cu sau fara presa pe cap, ai tipat -> nu da bine. Prima Lectie pentru buna integrare in UK.

Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
3 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73