Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
De pe blogul doctorului-deputat Tudor Ciuhodaru
June 2, 2010
10:54 pm
VIP Member
Forum Posts: 402
Member Since:
March 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

E dramatic ce se intampla.

Cel mai important lucru pe care Romania il are de oferit din punctul meu de vedere este: sansa celor care doresc sa urmeze cu adevarat o specialitate sa o poata face.

Asta inseamna un examen de rezidentiat rezonabil si protejarea medicului rezident in raport cu coordonatorul de rezidentiat. De pilda, in specialitatile chirurgicale ar trebui sa existe o prevedere legala pentru coordonatorii de rezidentiat sa dea rezidentilor sa opereze un anumit procent din cazurile lor ca mana intai. Daca acest lucru nu se intampla vor fi tot mai multi chirurgi cu diploma care nu au curaj sa faca o apendicectomie complicata. La nivel de examen de rezidentiat, ar trebui tiparita o bibliografie rezonabila  cu intrebari pertinente care sa poata fi digerata fara sa implice amputarea vietii sociale respectiv stocarea in memorie de date si fapte fara nici o logica.

Inertia in sistemul romanesc este foarte mare. Mi-e foarte greu sa inteleg si sa accept ca in Romania nu se stie despre si nu exista cadru legislativ pentru integrarea unor examene precum USMLE, MRCS, MRCP etc. Cand eu eram student era mai usor pentru un student strain sa treaca prin facultatea in Romania decat pentru un student roman. Indraznesc sa spun chiar ca li se preda mai bine, mai sintetic, in limba engleza, trebuind sa acopere un numar mai mic de pagini expuse mult mai logic. Stiu ca m-am dus si m-am interesat la UMF la Timisoara daca as putea sa urmez cursurile in Engleza cu studentii straini si lumea s-a uitat contrariata la mine ca de unde am scos asa ceva...ca evident ca nu e posibil?! Ce li s-o fi parut atat de bizar nu stiu. Raman in mintea mea celebre unele favoritisme care se faceau diversilor colegi care puteau fi plecati cu burse literalmente ani de zile fara sa isi faca prezenta la vreun curs/seminar si tot erau primiti in examen ca de "sunt exceptionali" in timp ce un student obisnuit ajunsese sa plateasca pentru dreptul de a recupera o absenta.

Romania este divizata de lupte intre diverse grupuri de interes. Ceea ce SMR-UK poate face este sa spuna lucrurilor pe nume fara sa jigneasca si sa sprijine spiritul comunitar, atat in strainatate cat si in tara, actionand institutionalizat. Fiecare dintre noi are acasa un parinte, un frate, un var sau cineva de care ne pasa. E un drept si o responsabilitate sa ne exprimam asupra problemelor din sistemul romanesc inspre rezolvarea lor optima. Marele nostru avantaj este ca nu putem fi banuiti de interese financiare meschine - cei mai multi dintre noi si-au rezolvat sau au aceste aspecte in curs de rezolvare aici, in Marea Britanie.

Zic si eu.

Alin

April 25, 2010
9:40 am
ella carmaciu
Guest

http://medicalnet.ro/blog/ciuh.....tate/2927/

Cum vad colegii nostri rezolvarea acestei probleme? Ar fi interesant de discutat acest topic in conditiile in care multi medici tineri romani valorosi parasesc Romania in cautarea unor posturi mult mai bine platite si in care vor avea sansa unei specializari conform aspiratiilor lor.

Acest subiect trebuie dezbatut de urgenta in Romania si solutiile trebuie implementate cat mai curand. Altfelsistemul de sanatate roman ar putea sa colapsesze.

Forum Timezone: Europe/London

Most Users Ever Online: 98

Currently Online:
4 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

ioana: 788

Larisa: 725

Fanu: 717

Alin: 402

Gabi Badea: 402

Mihaela: 382

Member Stats:

Guest Posters: 347

Members: 2840

Moderators: 4

Admins: 1

Forum Stats:

Groups: 3

Forums: 9

Topics: 1077

Posts: 10291

Administrators: admin: 73