Fizioterapeuti Romani in UK la Intalnirea Anuala a SMRUK

Dragi colegi,

Doresc sa multumesc tuturor fizioterapeutilor care au fost prezenti pe 1 Octombrie 2016 la Intanirea Anuala a Societatii Medicale Romane in UK (SMRUK) care a avut loc la Institutul Cultural Roman.

Institutiile statului prezente:
– ES Ambasadorul Romaniei in Regatul Unit, domnul Dan Mihalache
– Ministrul Sanatatii, domnul Vlad Voiculescu
– Secretarul de Stat, domnul Dr Marius Ungureanu
– Consilierul de Stat al Administratiei Prezidentiale, doamna Dr Diana Loreta Paun
– Vicepresedintele Colegiului Medicilor din Romania, domnul Dr Calin Bumbulut
– Irina Boncea, PhD, Administratia Prezidentiala

 

Am avut onoarea sa  aduc la cunostinta tuturor celor prezenti, problemele intampinate de colegii mei  care au graduat in Romania in obtinerea dreptului de libera practica pentru a putea profesa in Marea Britanie.

Fizioterapeutii care au absolvit in Romania si vor sa lucreze in Marea Britanie, trebuie sa treaca prin procesul de inregistrare cu HCPC (Health Care Professions Council). Aceasta este Organizatia Profesionala care reglementeaza atat profesia de Fizioterapeut precum si pe cele aliate cum ar fi terapeuti ocupationali, logopezi, psihologi, etc.

Majoritatea colegilor mei din Romania intampina dificultati in a obtine dreptul de libera practica. Poate in primul rand pentru ca titulatura lor este alta si nu cea de ‘fizioterapeut’ (kinetoterapeut, profesor CFM, fiziokinetoterapeuti si balneofiziokinetoterapeuti).

Cele mai intalnite motive de respingere a aplicatiilor sunt: experienta in masaj (care nu intra in atributia Fizioterapeutului din UK), lipsa capacitatii de a lucra si diagnostica independent, fara a depinde de un medic (de neconceput in UK). In Marea Britanie, Fizioterapeutul are 4 arii clinice pe care trebuie sa le acopere pentru a-si completa studiile: ortopedie, neurologie, (cardio)-respirator si musculoscheletal, iar numarul de ore clinice acoperit este de minim 1000. In Romania acest lucru este, sau pare macar,  aproape imposibil de completat.

Sistemul actual de educatie din Romania nu permite absolventilor de Fizioterapie sa aiba un nivel comparabil de practica si acest lucru ar trebui sa se schimbe pentru a ne face competitivi pe piata Europeana.

Un alt factor care face inregistrarea in UK dificila, este faptul ca in Romania meseria de Fizioterapeut are 4 denumiri oficiale diferite si din punct de vedere educational in Romania, nu pare sa existe o curricula unificata si cele existente par a fi departe de standardele europene/ mondiale.

In Marea Britanie, dreptul de libera practica este eliberat de HCPC  iar in Romania de DSP (Directia de sanatate publica) al fiecarui judet ceea ce produce un grad de confuzie administrativa.

Profesia de fizioterapeut in UK este reglementata ca o profesie independenta si autonoma, cu propria facultate si cariera, cu propriul proces de examinare, diagnosticare si drept de prescriere specific, si reglementata impreuna cu celelalte profesii aliate de catre o singura organizatie independenta.

Romanii care obtin dreptul de libera practica si profeseaza in UK acumuleaza de-a lungul carierei experienta robusta si cunostinte de inalta calitate care, dealtfel, le permite sa avanseze in cariera. Multi dintre ei isi pun problema de a se intoarce in Romania mai devreme sau mai tarziu.

Unul dintre impedimentele majore pentru a face acest pas este ca experienta si gradele dobandite in UK sunt greu de recunoscut sau folosit la potentialul maxim in cazul intoarcerii acasa.

Pare evident ca exista in Romania un gol administrativ si professional care trebuie umplut!!!!

In acest sens am acceptat invitatia la Congresul de la Bucuresti organizat de Federatia Romana a Asociatiilor de Fizioterapie din 7-8 Octombrie 2016, federatie care lupta pentru unificarea statutului profesiei de Fizioterapeut de cativa ani.

Personal cred ca migratia medicilor si a profesiunilor aliate se va desfasura in ambele sensuri, si catre Romania, daca nu cumva a si inceput.

Este la fel de important sa stiu si sa ajut ca si diploma mea eliberata in UK dar si experienta si gradele castigate de toti cei care ajung sa practice in UK sa fie recunoscute usor si in mod corect.

Impreuna cu ceilalti colegi ai mei si implicit a Societatii Medicale Romane din UK suntem pregatiti sa oferim tot sprijinul necesar ca aceste lucruri sa se materializeze!

 

Adela Munteanu

BSc (Hons) Physiotherapy, HCPC, CSP

Vicepresident SMRUK

Leave a Reply